UNPR a dat semnalul sustinerii proiectului Suceava-Regiune (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Aproximativ două sute de membri ai UNPR au organizat, sâmbătă, în faţa Palatului Administrativ din municipiul reşedinţă de judeţ un miting pentru ca Suceava să rămână regiune, aşa cum a fost de la unirea Bucovinei cu România.

Participanţii purtau pancarte cu mesajul „Suceava-regiune” sau „Ştefane, Ştefane unde eşti, să mergi la Bucureşti/ Să spui că mormântul tău, e la Putna nu în Copou”.

miting suceava 2

Preşedintele UNPR Suceava, Cătălina Vartic, a spus în faţa manifestanţilor că regionalizarea nu se impune de la Bucureşti şi că scopul acestui miting este pentru ca Suceava să fie o regiune puternică. „Nu e vreo revoluţie sau răscoală. Noi vrem doar ca Suceava să fie o regiune puternică”, a arătat Vartic. Ea a subliniat că UNPR Suceava doreşte o discuţie corectă şi deschisă despre regionalizare, despre poziţia Suceavei pe viitoarea harta a ţării.

Vartic a mai spus că UNPR Suceava a organizat acest miting întrucât este singura formă prin care această organizaţie, fără parlamentari, să poată să-şi exprime opinia în legătură cu un proiect esenţial cum este regionalizarea.

Ea a menţionat că UNPR Suceava este de acord cu conducerea USL care a început procesul de regionalizare prin constituirea unui consiliu de consultare pe trei paliere academic, administrativ şi al societăţii civile.

Preşedintele UNPR Suceava a mai declarat că regiunile de dezvoltare actuale au fost create strict pe criterii geografice şi sunt discrepanţe mari în ceea ce priveşte puterea economică a acestor regiuni, populaţia, sunt grupate în aceeaşi regiune judeţe care, istoric, fac parte din provincii diferite, care au evoluţii diferite, interese diferite. „Atâta timp cât au fost doar entităţi statistice, fără personalitate juridică, nu au fost probleme, dar daca discutăm despre transfer de competenţe, discuţia se schimbă”, a declarat Vartic.

Ea a adăugat că regiunea trebuie să reprezinte un teritoriu care să aibă o istorie comună, să aibă o geografie comună, să aiba interese comune, să fie o structură omogenă pentru a fi flexibilă. „Istoric vorbind, sunt zece regiuni, una dintre ele este Bucovina. Regionalizarea trebuie să transfere, în mod real, din atribuţiile de la nivel central şi trebuie să preia o parte din atribuţiile de la nivel judeţean. Dacă apare doar o structură intermediară care să îngreuneze procesul de luare a deciziilor şi birocraţia, nu se va rezolva nimic”, a mai spus preşedintele UNPR Suceava.

Mitingul UNPR Suceava s-a încheiat după o aproximativ o oră fără nici un fel de incidente.

Reamintim că vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că pentru demararea procesului de regionalizare se va constitui un consiliu consultativ pentru regionalizare, format din trei grupuri de lucru – academic, societate civilă, aleşi locali şi demnitari – precum şi un comitet tehnic interministerial.


Intră acum și în grupul de