Asociația Rădăuțiul Civic acuză autoritățile locale și poliția locală de pasivitate în cazul unei construcții fără autorizație ce se ridică în centrul orașului


Intră acum și în grupul de

Asociația Rădăuțiul Civic a sesizat organele de urmărire penală cu privire la continuarea unei construcții ilegale din centrul Rădăuțiului, chiar după sistarea lucrărilor. În urmă cu exact o lună de zile, asociația civică a semnalat public o lucrare de construcție ilegală, realizată chiar în centrul orașului însă constructorul continuă nestingherit, sub privirile Poliției Rădăuți și ale Primăriei Rădăuți, arată un comunicat de presă al Asociației.

Astfel, în data de 24 septembrie 2019, Asociația Rădăuțiul Civic a semnalat public o serie de lucrări efectuate de către compania SC Pigal Com SRL, în zona Piața Unirii Rădăuți, pe partea estică a Magazinului general, în apropierea corpului de sticlă, pentru care a apreciat că nu există o autorizație de construire. Societatea comercială respectivă este deținută de Viorica Plămadă, soția controversatului om de afaceri rădăuțean Iacov Plămadă, condamnat definitiv în trecut pentru diverse infracțiuni. În acea zi, lucrările au continuat până noaptea târziu, mai arată sursa citată.

Potrivit lui Luca Ciubotaru, președinte al Asociației, în data de 25 septembrie, lucrările au continuat, motiv pentru care cetățenii au sesizat în scris Primăria Municipiului Rădăuți și au cerut ca angajații Direcției de Urbanism să ia măsuri, întrebând totodată dacă această lucrare avea sau nu autorizație de construire. Primăria Rădăuți a confirmat că această firmă nu avea autorizație de construire și că în data de 27 septembrie a întocmit un proces verbal prin care a constatat contravenția și a dispus sistarea lucrărilor, a arătat acesta.

În continuare, vă prezentăm comunicatul Asociației referitor la filmul evenimentelor:

„Primăria se face că sancționează neregulile

Deși anterior primarul municipiului Rădăuți afirma faptul că li s-au aplicat „două amenzi de câte 30.000 de lei” firmei SC PIGAL COM SRL, în realitate este vorba de o singură amendă de 2.000 de lei și sistarea lucrărilor. Practic, primăria a preferat să aplice o amendă minimală (2.000 de lei ce poate să fie înjumătățită dacă e plătită în 15 zile), în condițiile în care legea permite amendarea celui care construiește ilegal cu sume de până la 100.000 de lei, ulterior dispunând „intrarea în legalitate până pe 30 noiembrie”. Pe scurt, i s-a dat timp celui care construiește ilegal să obțină autorizația de construire.

În zilele următoare și până în prezent, lucrările au continuat. Potrivit art. 24 lit. b) din Legea nr. 50/1991: „Art. 24. –   Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte: b) continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii”. Așadar, continuarea lucrărilor în toate aceste zile reprezintă infracțiune, iar autoritățile locale (primarul Municipiului Rădăuți, inspectorii de urbanism) cunoșteau acest lucru și au fost și sesizați cu privire la acesta. Autoritățile locale aveau obligația legală de a sesizeza organele de urmărire penală. Este inacceptabil ca cineva să sfideze legea și bunul simț și să continue să construiască ilegal în centrul orașului, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Poliția Municipiului Rădăuți s-a deplasat abia în urma unui apel la 112, iar atunci nu a întocmit niciun act de constatare

În data de 2 octombrie 2019, observând continuarea lucrărilor, am apelat Poliția Municipiului Rădăuți pentru a sesiza săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 24 lit. b) din Legea nr. 50/1991, discutând cu domnul ofițer de poliție Țugui Cazac George. În urma acestui apel, la locul faptei (care era în derulare) s-a deplasat un echipaj al Poliției Locale Rădăuți (nu al Poliției Municipiului Rădăuți – aparținând MAI), deși conform legii, Poliția Română este obligată să verifice faptele semnalate.

Abia în urma unui apel la numărul național de urgență 112, direcționat către IPJ Suceava la ora 18:36 de minute, în aceeași seară, un echipaj al Poliției Rădăuți s-a deplasat la locul faptei, însă nu avem informații asupra constatării respectivei infracțiuni. Martori oculari ne-au povestit cum echipajul de poliție își cerea oarecum scuze de la afacerisul Iacov Plămadă pentru faptul că au fost nevoiți să-l deranjeze în urma unui apel la 112.

Am cerut Inspectoratului Județean de Poliție Suceava să ne comunice ce a constatat acel echipaj și să ne transmită o copie a fișei de constatare din acea seară. IPJ Suceava ne răspunde că fișa de constatare este un document „de uz intern”. Mai mult, IPJ Suceava ne spune că a invitat reprezentatul firmei la Poliție, iar dacă nu se prezintă într-un anume termen (nu știm care), va aplica legea. Acea fișă de intervenție este un document de interes public, iar IPJ are toate șansele să piardă în instanță pentru că nu ne comunică ce a făcut Poliția Rădăuți în urma sesizării, așa că am făcut reclamație administrativă și s-ar putea chiar să ajungem în instanță. În realitate, nu s-a întocmit niciun document constatator în seara în care a fost apelat numărul de urgență 112, motiv pentru care am cerut cercetarea disciplinară a polițiștilor care au fost acolo.

Primăria avea obligația legală de a sesiza organele de urmărire penală, dar a evitat acest lucru

Anterior apelării Poliției Municipiului Rădăuți și numărului de urgență 112, reprezentanții asociației l-au contactat telefonic pe primarul Municipiului Rădăuți și l-au întrebat de ce Primăria Municipiului Rădăuți nu sesizează organele de urmărire penală și asistă la construirea de spații comerciale, în mod ilegal, aflate chiar în centrul Municipiului Rădăuți. Li s-a răspuns că primăria nu are ce face și că a fost dată în lucru sarcina redactării unui astfel de denunț. În data de 4 octombrie 2019, asociația a cerut și în scris Primăriei Municipiului Rădăuți același lucru, însă până în prezent nu a primit niciun răspuns.

Date fiind toate aceste lucruri, dată fiind pasivitatea autorităților, cetățenilor nu le-a rămas decât să ceară ca legea să fie respectată, așa că în cursul zilelor trecute, a fost depus un denunț către organele de urmărire penală și trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți.  

Pasivitatea autorităților locale care asistă la construirea de spații comerciale în centrul orașului de către omul de afaceri Iacov Plămadă cu încălcarea flagrantă a legii, poliția care abia după sesizarea prin 112 se deplasează la locul faptelor, dar nu întocmește niciun document și faptul că astfel de practici s-au perpetuat de-a lungul timpului ne-au adus în acest punct. Nu ne-am dorit să se ajungă la sesizări penale, dar este halucinant să vedem cum de o lună de zile o firmă continuă să construiască ilegal, iar autoritățile asistă pur și simplu la asta. Legea este egală pentru toți, indiferent de avere, influență, funcții sau statut social” a declarat Luca Ciubotaru, președinte al asociației Rădăuțiul Civic.

În acest denunț au fost menționate atât infracțiunea de continuare a lucrărilor fără autorizație după sistarea lor de către autorități, având drept beneficiar firma controlată de omul de afaceri Iacov Plămadă, cât și omisiunea autorităților locale de a sesiza organele legii,” arată comunicatul de presă al Asociației Rădăuțiul Civic.


Intră acum și în grupul de