Elevi ai Colegiului “Alexandru cel Bun” premiati la etapele nationale si internationale ale Olimpiadei de Chimie, Franceza si Limba Polona Materna


Intră acum și în grupul de

Ca în fiecare an, Alexandru Big, elev în clasa a XI-a C, a participat la multe concursuri şi olimpiade şcolare la care a reuşit să obţină un rezultat foarte bun. La nivel judeţean a participat la Olimpiadele de Fizică, Biologie, Chimie. La primele două a reuşit să obţină doar câte o menţiune, cu toate că a dedicat destul de mult timp pregătirii. Pregătirea se pare că a fost mult mai serioasă pentru Olimpiada Judeţeană de Chimie unde a obţinut locul II şi a reuşit să se califice la etapa naţională. N-a fost tocmai uşor, a fost o competiţie destul de strânsă, cu o generaţie de elevi de la alte colegii din judeţ cel puţin la fel de bine pregătiţi. Alexandru nu s-a descurajat şi a reuşit ceea ce şi-a propus.

Participarea la etapa naţională a Olimpiadei de Chimie a presupus o cale lungă şi anevoioasă printre rândurile tratatelor de chimie, prin toate ramurile acestei ştiinţe – chimie organică, chimie anorganică, chimie analitică, chimie-fizică – cale îndrumată de visul lui de a obţine nu doar un premiu, ci şi o calificare în lotul naţional lărgit pentru Olimpiada Internaţională, dacă nu chiar calificarea la Internaţională. La Iaşi, unde s-a desfăşurat în acest an Naţionala de Chimie, Alexandru a susţinut mai multe probe: o probă scrisă şi una practică pentru nivelul clasei a XI-a (olimpiada propriu-zisă) şi o altă probă scrisă, proba de selecţie a lotului naţional lărgit. Toate i s-au părut destul de dificile, dar a reuşit să obţină o Menţiune specială şi, cel mai important, o mult aşteptată calificare în lotul naţional lărgit. Tot în aceeaşi perioadă, Facultatea de Chimie din cadrul UAIC Iaşi a organizat Concursul de Chimie “Magda Petrovanu” la care a participat şi a obţinut Premiul I.

Întors acasă şi entuziasmat de performanţă, peste două săptămâni a plecat la Bucureşti în vederea pregătirii în vederea selecţiei lotului restrâns. Acolo a avut parte de un program de pregătire foarte încărcat, 11 zile cu câte 8 ore de pregătire zilnic, la sfârşitul cărora a susţinut 3 probe extrem de riguroase şi de solicitante (5 ore fiecare), două teoretice şi una practică. Din păcate nu a reuşit să se califice la Olimpiada Internaţională, dar este optimist pentru anul viitor. Un elev modest, harnic şi cu o inteligenţă excepţională, Alexandru consideră că ,,aceste concursuri n-au reprezentat pentru mine doar testări, ci şansa nemaipomenită de a sta de vorbă cu elevi mult mai bine pregătiţi de la care am avut ce învăţa, am legat prietenii, am întâlnit profesori foarte devotaţi şi pregătiţi să ne împărtăşească şi nouă, elevilor, ceea ce au reuşit ei să acumuleze după ani de muncă. Atmosfera de concurs este unică, am învăţat să-mi înving emoţiile şi să mă descurc în situaţii problemă noi. Mulţumesc doamnei profesoare Mariana Zup pentru ajutor, susţinere şi încurajare”.

Karolina – Agatha Drozdek şi Bozena Irisec, eleve în aceeaşi clasă cu Alexandru, au avut şansa calificării şi a participării la Olimpiada Internaţională de Limba Polonă Maternă. Prima etapă a fost cea Judeţeană şi s-a desfăşurat chiar la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului. Această etapă a presupus o probă orală şi o probă scrisă în urma cărora s-au calificat pentru etapa eliminatorie în vederea participării la etapa internaţională, etapă susţinută la Suceava. Karolina şi Bozena au reuşit să se califice şi au reprezentat România la Olimpiada Internaţională din Varşovia.

Au urmat două săptămâni de pregătire intensă, în care au reuşit să pregătească două teme, una legată de limba polonă şi una legată de literatură. Etapa internațională de la Konstacin-Jeziorna, de lângă Varșovia, s-a desfăşurat în două zile. Bozena mărturiseşte că „a fost o adevărată onoare pentru mine să mă aflu în faţa unor profesori universitari, proba a decurs bine, a durat în jur de 30 de minute şi trebuie să spun că m-am simţit în largul meu datorită zâmbetelor pe care le-au afişat profesorii din juriu care mi-au dat de înţeles că munca mea este apreciată”.

Bozena şi Karolina au obţinut titlul de finalist al Olimpiadei Internaţionale de Limba Polonă Maternă. Acest titlu le facilitează intrarea la orice facultate din Polonia şi le oferă beneficii speciale: echivalează orice examen de admitere, le asigură bursa la orice facultate, echivalează chiar şi acel prim an de aprofundare a limbii polone. Solicitată să aprecieze această experienţă, Bozena a spus: „am fost mândră de mine, am reuşit să obţin ceea ce mi-am dorit, titlul de finalist care îmi asigură un loc la studii în orice universitate din Polonia. Nu în ultimul rând, îi mulţumesc doamnei profesoare de limbă polonă, doamna Anetta Buzuk, care a depus mult efort pentru a ne pregăti pentru această etapă. Încurajez ceilalţi colegi ai mei de etnie polonă să continue să se pregătească pentru a ajunge la Varşovia, este o experienţă specială”.

Georgiana Delia Nastiuc, elevă în clasa a XI-a A are o pasiune care a dus-o până la Olimpiada Naţională de Limbi Romanice –Limba Franceză care a avut loc la Târgu Mureş. Deşi participă pentru a doua oară la naţională, Delia a recunoscut că ,,emoţia, frica, presiunea dar şi încântarea, nerăbdarea şi admiraţia sunt stările care m-au încercat de-a lungul desfăşurării competiţiei după două săptămâni de pregătire sub îndrumarea domnului profesor Tiron Constantin.”.

Competiţia s-a derulat conform programului întocmit de organizatorii care au reuşit să facă posibilă desfăşurarea olimpiadei la patru limbi romanice (franceză, spaniolă, italiană şi portugheză) în acelaşi oraş, fiind gazdele a 562 de elevi veniţi din toate judeţele ţării. Au fost provocări dificile: proba scrisă care a testat competenţele lingvistice prin itemi diferiţi: înţelegerea textului scris, structuri lingvistice şi redactarea unui eseu. Doar elevii claselor a XI-a şi a XII-a au susţinut cea de-a doua probă care a verificat abilitatea de a înţelege un document audio pe baza unui set de întrebări şi susţinerea unui discurs pe o temă dată. Georgiana a obţinut Menţiune la Olimpiada Naţională de Limbi Romanice – Limba Franceză, un rezultat care o motivează şi în susţinerea examenului de obţinere a certificatului DELF.

„Participarea la Olimpiada Naţională de Limba Franceză a reprezentat nu numai o oportunitate de a-mi testa cunoştinţele şi de a concura cu cei mai buni, dar şi o şansă de a lega noi prietenii, de a petrece momente de neuitat alături de oameni valoroşi. Consider că această competiţie a fost un mijloc de a călători în lumea cunoaşterii, oferindu-mi ambiţia de care aveam nevoie… am înţeles că nimic nu este imposibil de realizat, totul este să-ţi doreşti cu adevărat – À coeur vaillant rien d’impossible!”

Felicitări elevilor care au reprezentat Colegiul „Alexandru cel Bun!”

Prof. Brînduşa Luminiţa Cîmpan, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului


Intră acum și în grupul de