Pacient cu atac vascular cerebral acut ischiemic salvat de medicii suceveni printr-o interventie minim invaziva


Intră acum și în grupul de

Viaţa unui bărbat în vârstă de 58 de ani din judeţul Suceava, care suferise un atac vascular cerebral acut ischiemic, a fost salvată, recent, printr-o intervenţie minim invazivă de extragere a unui tromb intracranian, procedură realizată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

Pacientul a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul SJU Suceava fiind diagnosticat cu atac vascular cerebral acut ischemic, cu o simptomatologie neurologică severă, şi hemiplegie pe partea stângă.

După efectuarea tomografiei computerizate, medicii suceveni Mihai Creţeanu Jr., specializat în neuroradiologie intervenţională şi Daniela Beatrice Neagu, şeful Secţiei de Neurologie, au decis că cea mai adecvată soluție în tratarea acestui atac vascular cerebral acut ischemic este medicina intervențională şi anume tratamentul minim invaziv, de navigare prin interiorul arterelor creierului cu ajutorul cateterelor. Astfel, procedura a fost realizată printr-o metodă endovasculară numită trombectomie mecanică, reuşindu-se extragerea trombului intracranian cu ajutorul unui stent nedetaşabil, adică reperfuzarea arterei înfundate, câştigându-se astfel țesut cerebral în locul ischemiei acute.

Pentru realizarea acestei proceduri care a durat două ore a fost nevoie şi de

sprijinul echipei de la terapie intensivă, conduse de medicul Sorin Stănescu,  şeful de secție ATI.

sala de operatie spital suceava 2

“Această procedură intervențională s-a putut realiza cu succes minim invaziv, datorită infrastructurii performante din cadrul Spitalului Județean Sfîntul Ioan cel Nou din Suceava”, a spus medical Mihai Creţeanu Jr. arătând că întregul cost al intervenției, de aproximativ 4000 de Euro, a fost suportat integral de Spitalul Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava.

El a spus că procedura de trombectomie mecanică se pretează pacienților cu atacuri vasculare cerebrale ischemice acute, nu mai târziu de patru ore de la debutul simptomatologiei.

Creţeanu a subliniat că este important ca populația să fie informată şi să recunoască rapid semnele unui accident vascular ischemic, iar prezentarea în timp optim la spital poate salva pacientul şi poate reduce urmările negative ale accidentului vascular ischemic.


Intră acum și în grupul de