Liceeni din județul Suceava, finalişti într-o competiție de robotică organizată de Agenţia Spaţială Română


Intră acum și în grupul de

Două echipe de liceeni din județul Suceava s-au calificat în etapa finală a Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-RO ce este organizată de prima dată în România de către Agenţia Spaţială Română (ROSA) în sinergie cu Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – ESERO România.

Potrivit reprezentanților Agenției Spațiale Române, pentru etapa finală a concursului au fost selectate zece echipe din cele cinsprezece care au participat în etapa de preselecţie a Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-RO.

logo-exo-ro

 

Astfel, printre cele zece echipe se regăsesc și RoboKingPeter, de la Palatul Copiilor Suceava, și RobotsRover, de la Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc.

„Ȋn etapa finală a competiţiei de rovere Exo-RO, cele zece echipe selectate vor avea la dispoziţie perioada 25 iunie – septembrie pentru a construi roverul propus în formularul de înscriere, respectând toate fazele tipice ale unui proiect de robotică, de la selectarea obiectivelor, proiectarea şi integrarea componentelor, până la testarea sistemului în final. Provocarea este ca roverul lor să îndeplinească atât misiunea principală, cât şi pe cea secundară a competiţiei”, se arată într-un comunicat de presă trimis de reprezentanții Agenției Spațiale Române.

În acest sens, sura citată a precizat că misiunea ştiinţifică principală, obligatorie pentru fiecare echipă, constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix, făcându-se abstracţie de decalajul temporal care ar exista în realitate între locaţia explorată şi centrul de control, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică şi temperatura mediului înconjurător) şi transmiterea de imagini. Roverul este necesar să respecte masa maximă de 2,5 kg şi un volum maxim dat de dimensiunile L=40cm, l=30cm, h=20cm.

Totodată, misiunea ştiinţifică secundară constă în colectarea unor eşantioane, precum şi măsurarea altor parametri locali (de exemplu compoziţia atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflaţi la bordul roverului în vederea determinării habitabilităţii sitului de către oameni, precum şi determinarea din aceşti parametri ai posibilităţii existenţei vieţii locale (analiza metan, umiditate, pH, radiaţii etc.) cu senzori la alegere.

„Tot în această etapă, echipele finaliste vor deschide o pagină de Facebook cu numele echipei, provocarea pentru ei fiind să strângă un număr cât mai mare de fani, să îi ţină la curent cu evoluţia proiectului lor şi să facă cunoscută publicului implicarea în competiţia de robotică pentru elevii de liceu.

O noutate în regulamentul concursului în a doua etapă este introducerea obligativităţii prezentării unui raport tehnic către juriu înainte de finală şi obligativitatea realizării unei prezentari ppt. a echipei şi a proiectului pentru finală”, se menționează în comunicat.

Din juriul competiției fac parte prof. Victor Sutac (Suceava), Ambasador al Spaţiului, colaborator ESERO România şi reprezentant al mediului profesoral preuniversitar, prof. Alexandru Iovanovici (Timişoara), din partea mediului academic şi Cristina Stancu (Bucureşti), din partea ESERO România.

Juriul va evalua echipele finaliste luând în calcul valoarea educaţională (20%), realizările tehnice (50%), lucrul în echipă (15%) și popularizarea proiectului (15%).

Prezentarea proiectelor va avea loc odată cu premierea câştigătorilor, la Vulcanii Noroioşi, în luna septembrie 2015.


Intră acum și în grupul de