Peste 3000 de naşteri sunt înregistrate, anual, în Maternitatea Suceava


Intră acum și în grupul de

Peste 3000 de naşteri sunt înregistrate, anual, în Maternitatea Suceava, cele mai multe femei care nasc în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava provin din mediul rural, a declarat, miercuri, şeful Secţiei de Obstetrică Ginecologie, medicul Cristian Irimie.

filote-ardeleanu-irimie-2

El a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă aspecte din activitatea secţiei, dotarea şi încadrarea cu personal medical.

Irimie a spus că, anual, în Secţia de Obstetrică –Ginecologie se înregistrează peste 3000 de naşteri, iar în primele şase luni ale anului 2016 au fost 1520 de naşteri, iar din totalul pacientelor care nasc în spitalul sucevean sunt predominante cele provenite din mediul rural, care nasc mai mulţi copii, în timp ce în mediul urban, în general, natalitatea este mai mică.

“Ne îngrijorează că, din nefericire, există încă destul de multe paciente cu vârsta sub 18 ani, am avut chiar şi o pacientă care a născut la vârsta de 13 ani. Sunt probleme, pentru că impun complicaţii nu atât medical, cât mai ales social”, a subliniat Irimie.

Medicul şef al Secţiei de O-G, a afirmat că, în prezent, secţia dispune de 100 de paturi, din care 15 paturi sunt în compartimentul de sarcină cu risc obstetrical crescut, iar în secţie îşi desfăşoară activitatea opt  medici cu normă întreagă, din care şapte sunt medici primari şi unui este medic specialist, dar şi doi medici rezidenți veniţi de la Cluj.

Medicul sucevean a spus că, în ultimii doi ani,  a crescut indicele de complexitate a cazurilor(ICM) în Secţia de Obstetrică- Ginecologie, fiind aproape de cel de la nivel naţional

“ Suntem un pic sub, dar nu ne îngrijorează prea tare.  ICM ține şi de modul în care completezi foaia de observație a cazului și scoți cât mai multe patologii asociate. În obstetrică, indicele de complexitate a cazului pentru nașterea normală este foarte mic, de circa 0,20. Asta se înmulțește cu tariful pe caz ponderat al spitalului. Deci 1.600 de lei x 0,20  iese o sumă destul de mică. De asta cred că la ora asta în România nu mai există nașteri necomplicate și nou născuți perfect sănătoși”, a explicat şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie.

El a precizat că .durata medie de spitalizare în secție este de 3,68 de zile, iar gradul de utilizare a paturilor este mare, mai ales în compartimentul de Obstetrică unde, în 2015, s-a ajuns la peste 51 de zile.

Coordonatorul Secției de Obstetrică-Ginecologie a arătat că dotarea secţiei este una corespunzătoare, cu echipamente şi aparatură performantă, unul dintre aparatele de echografie fiind 4D, de mare fidelitate, adăugând că pentru utilizarea la capacitate maximă a softurilor acestui aparat, unul dintre medicii secţiei urmează cursuri de perfecţionare pentru a dobândi competenţe în morfologia fetală.

Irimie a spus că în secţie îşi desfăşoară activitatea medici care au competență în laparoscopie, (chirurgie minim invazivă), în histeroscopie, colposcopie, iar de aproape un an de zile se efectuează şi rezecţii cu ansă diatermică (o manevră chirurgicală de excizie a unui țesut lezional al colului uterin efectuată în primul rând pentru îndepărtarea leziunii, iar în al doilea rând pentru  obținerea diagnosticului histopatologic.

Medicul şef al Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a arătat că dacă s-ar face o analiză Swot a activităţii secţiei printre punctele slabe s-ar număra acoperirea deficitară cu personal superior şi mediu şi de îngrijire, comunicarea deficitară cu pacientele şi cu aparţinătorii, numărul mare de gărzi pe care medicii din secţie sunt obligaţi să le efectueze, ceea ce duce la momente de suprasolicitare şi oboseală.

Totodată, medicul sucevean a precizat că un alt punct slab îl reprezintă colaborarea “nu totdeauna colegială” cu specialiştii din spitalele din judeţ.

“Mulţi colegi profită de faptul că Maternitatea judeţeană este tot timpul cu porţile deschise şi îndrumă, mai ales la sfârşit de săptămână, toate cazurile pe care nu vor ei să le ţină acolo sau trimit spre internare cazuri de multe ori depăşite, cazuri care s-au complicat stând la ei”, a mai spus Irimie.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de