Oierii de munte celor care protestează privind împușcarea ursului din Sibiu: Unde ați fost când habitatele animalelor sălbatice au fost distruse?


Intră acum și în grupul de

Federaţia Oierilor de Munte din România și-a exprimat, miercuri, indignarea că încă nu s-au soluționat problemele pentru care au protestat în urmă cu un an în ceea ce privește Legea vânătorii și  întreabă pe cei care protestează față de uciderea ursului care a fost împușcat în Sibiu unde au fost când au fost distruse habitatele animalelor sălbatice.

Foto Garda Forestieră Suceava
Foto Garda Forestieră Suceava

„Unde ați fost  domnule Preşedinte, unde aţi fost domnilor guvernanţi, unde aţi fost reprezentanţi ai ONG-urilor, unde ai fost opinie publică când habitatele animalelor sălbatice au fost distruse, când pădurile României au fost şi sunt rase pe suprafeţe imense, fără nici o logică, fără nici o raţiune, când mafia pădurilor jefuieşte pe faţă cea mai mare bogăţie – aurul verde din munţii României şi lasă în urmă prăpăd, lasă în urmă dezastre care conduc la inundaţii, la distrugeri şi pierderi de vieţi omeneşti, sărăcie şi jale” întreabă Federația Oierilor de Munte din România într-un comunicat.

Totodată, oierii de munte întreabă unde au fost acești reprezentanți când vânătorii şi-au făcut legi prin care au dreptul să  omoare câinii ciobăneşti, legi care să le permită să-şi satisfacă dorinţa nemăsurată de a ucide animalele, legi prin care au călcat în picioare cel mai sfânt drept, dreptul la proprietate.

„Unde aţi fost când administratorii fondurilor de vânătoare nu şi-au făcut datoria, când nu hrănesc corespunzător animalele sălbatice, când vânătorii împuşcă câinii care însoţesc turmele şi ameninţă ciobanii cu armă de vânătoare, unde aţi fost domnilor când urşii, lupii, mistreţii care fac prăpăd în turmele şi culturile noastre omoară oameni şi pătrund în adăposturile animalelor, pe ogoare, în curţi, în case?!”, se mai întreabă oierii de munte.

În comunicat se subliniază că aceștia atunci trebuia să fie indignaţi, stupefiaţi, să facă proteste, să fie luate măsuri.

„Acum, este prea târziu doamnelor şi domnilor… nu trebuie să va întristaţi, nu trebuie să fiţi surprinşi, dumneavoastră sunteţi vinovaţi de ceea ce s-a întâmplat la Sibiu, de ceea ce se întâmplă în România… de fapt culegeţi roadele nepăsării şi indiferenţei pe care o manifestaţi faţă de viaţă şi problemele românilor.

Noi, oierii de munte ştim bine că ursul este un animal imprevizibil, iar când este, hăituit, speriat sau rănit devine extreme de periculos şi poate atacă oricând alte animale sau chiar oameni. Soluţia şi prioritatea nu trebiue să fie plângerile penale pentru cei care au ucis ursul (un gest regretabil, dar poate că în acest fel a fost evitată o nenorocire mult mai mare), prioritatea este să se mobilizeze toate forţele, inclusiv servicii speciale de securitate şi să fie identificată persoană sau grupul de persoane care au făcut gestul criminal de a aduce ursul în centrul oraşului, de unde l-au adus şi mai ales ce interese ascunse şi ce scop au determinat această acţiune care a creat panică şi pericolul major la care am fost martori în aceste zile”, se mai arată în comunicat.

FOMR arată că pentru remedierea situaţiei şi a nu mai ajunge în cazuri similar se mai impune să se delimiteze fondul cinegetic şi fondul de vânătoare strict în extravilanul localităţilor, iar accesul pe terenurile private să se facă doar cu acordul proprietarilor, să se dimensioneze/boniteze habitatele cu încărcătură strictă pe fiecare habitat și să se instituie contravenţii majore pentru administratorii fondului de vânătoare care nu asigura hrană în cantităţi optime a animalelor din habitat, le ţin să flămânzească şi predispun la atacuri.

FOMR reamintește că problemele pentru care oierii au protestat pe 15 decembrie 2015, nici până în acest momen nu s-au remediat, iar parlamentarii tergiversează luarea unei decizii pentru modificarea legii nr. 407/2006 privind Legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic cu modificările şi completările ulterioare care să corecteze legislaţia.

„În prezent suntem în aceeaşi situaţie în care ne aflăm înaintea acţiunii de protest de anul trecut”, se arată în comunicatul semnat de președintele FOM, ing. Petru Eugen Gonțea.


Intră acum și în grupul de