Copilul suspect de meningo-encefalită a murit în timp ce era transferat de la SJU Suceava spre un spital ieșean


Intră acum și în grupul de

Copilul în vârstă de opt luni din judeţul Suceava,  suspect de meningo-encefalită, care a fost trasferat, marţi, de la SJU Suceava a murit în timp ce era transportat cu elicopterul SMURD la Iaşi, unde urma să fie internat la Spitalul de Copii “Sf. Maria”.

 

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, medicul Mihai Ardeleanu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că pacientul în vârstă de opt luni care fusese adus, luni, de la Spitalul municipal Rădăuţi în stare foarte gravă, a murit, marţi, în timpul transportului cu elicopterul către Spitalul de Copii “Sf. Maria” Iaşi, transferul realizându-se la solicitarea mamei.mihai-ardeleanu

El a spus că în acest caz s-au făcut toate lucrurile necesare pentru salvarea vieţii copilului.

“Este regretabil şi când se întâmplă un final nefast şi când lumea nu conştientizează că s-a făcut maximum posibil la momentul respectiv. Noi vom face o anchetă să vedem dacă s-a făcut tot ceea ce era posibil pentru acest caz nefericit”, a subliniat Ardeleanu.

Medicul primar infecţionist Adela Burac, din cadrul Secţiei de Boli Infecţioase, a declarat, miercuri, că în cursul zilei de luni a fost solicitată pentru consult în UPU unde fusese internat pacientul în vârstă de opt luni, în stare foarte gravă.

Ea a explicat că pacientul a fost internat în Secţia de Boli Infecţioase după ce, în prealabil, fusese consultat şi de un medic neurolog pediatru şi fusese investigat la CT şi i s-a efectuat şi o radiografie toracică.

Medicul sucevean a spus că,din relatarea mamei, a reieşit că debutul bolii s-a produs în cursul zilei de vineri, când copilul a făcut febră, având temperatura de 39 de grade şi s-a prezentat la medicul de familie unde a fost diagnosticat cu rino-faringită acută fiindu-i prescris tratament injectabil cu antibiotice.

Burac a mai spus că mama a declarat că tratamentul a fost administrat copilului şi starea acestuia s-a ameliorat, dar că în cursul dimineţii de luni, după ce copilul s-a trezit şi a mâncat, au apărut convulsiile şi în aceste condiţii s-a prezentat cu copilul la Compartimentul de Primiri Urgenţe de la Spitalul Rădăuţi.adela-burac-4

Medicul primar infecţionist a precizat că din înscrisurile medicilor de la Spitalul Rădăuţi rezultă că pacientului i-au administrat anticonvulsivante , cazul fiind dirijat spre SJU Suceava.

“Convulsiile nu se opriseră când a ajuns la SJU Suceava”, a spus Burac adăugând că după efectuarea computer-tomografiei nu s-a evidenţiat prezenţa unui edem cerebral şi nici leziuni hemoragice, ci o sinusopatie etmoido-maxilară.

“Pare să fi fost o afecţiune inflamatorie sinusală, o sinuzită, se ştie că sinuzita este boală generatoare de convulsii şi respectiv de reacţie meningiană”, a precizat medicul sucevean.

Ea a explicat că pacientul, care era în stare foarte gravă, a fost sedat, i s-au luat analize, s-a instituit tratament perfuzabil şi oxigeno-terapie în UPU.

Burac a arătat că fiind suspectată o meningo-encefalită  copilul a fost internat în Secţia de Boli Infecţioase, unde s-a instituit tratament corespunzător şi complet pentru meningo-encefalită, dar întrucât starea generală era atât de gravă, nu s-a mai efectuat puncţie lombară, procedura fiind posibilă doar în condiţiile în care pacientul este stabil.

Ea a spus că pacientul a stat în Secţia de Boli Infecţioase aproximativ trei ore, timp în care starea acestuia se menţinea gravă şi de aceea a luat legătura cu medicul de gardă din Secţia ATI pentru transferul copilului, deoarece în secţia respectivă condiţiile de monitorizare ale unui astfel de caz erau mai bune.

“Copilul a fost tranferat la ATI cu insuficienţă cardio-respiratorie, în observaţie meningo-encefalită acută, stare comatoasă, sindrom convulsivant, status post epileptic”, a mai spus Burac.

Ea a subliniat că mamei i s-a spus că starea copilului este critică şi că din acest motiv se efectuează transferul în ATI.

La rândul său, medicul de gardă din ATI care a preluat copilul, Cristina Tiron, a declarat, miercuri, în aceeaşi conferinţă de presă că pacientul a ajuns luni în jurul orei 16,00  în Secţia ATI, “în stare gravă, obnubilat, tahicardic”, dar că respira spontan, avea saturaţia bună cu oxigen pe mască.cristina-tiron-1

Tiron a spus că i-a fost administrat tratament cu antibiotic, antiedematoase cerebrale, oxigen pe mască, iar spre seară starea copilului “s-a mai ameliorat un pic”.

“Copilul a început să reacţioneze cât de cât la pipa pentru respiraţie pe care o avea în gură, a început să nu o mai tolereze, iar în momentul când i-am pus o sondă nazo-gastrică a avut grimasă, o uşoară ameliorare după tratamentul cu antiedematoase cerebrale, în cursul nopţii a fost stabil, tahicardia s-a mai ameliorat, dar în jurul orei 3,00 a început să devină mai areactiv, respira în continuare spontan, aşa încât, pe la ora 4 dimineaţa l-am intubat şi ventilat mecanic. După care a făcut o bradicardie, a fost resuscitat cu adrenalină, atropină, i-am făcut masaj cardiac timp de vreo 40 de minute, după care s-a reluat activitatea cardiacă, cu tratament, cu suport, s-a menţinut o frecvenţă cardiacă în jur de 120 pe minut, saturaţia în oxigen era bună, dar copilul, în continuare, era areactiv, nu a fost nevoie să-l sedez”, a explicat medicul ATI.

Ea a spus că la solicitarea mamei privind transferul copilului la Iaşi s-a luat legătura cu Spitalul Sf. Maria din Iaşi şi s-au întocmit formele de trimitere.

Medicul Cristina Tiron a precizat că i s-a explicat familiei că transportul unui pacient critic poate constitui un factor de risc.

”Mama a solicitat transferul şi tot spunea că nu-i facem nimic, dar i-am spus: cum nu-i facem nimic, dar are aparat care-l ajută să respire, are tratament, suport inotrop”, a precizat medicul Cristina Tiron subliniind că transferul s-a făcut la solicitarea familiei şi că i s-a explicat că transportul, în general, pentru pacientul critic poate constitui un factor de risc, dar că se poate realiza cu dotările existente într-un elicopter.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de