Mirela Adomnicăi (AJOFM): Prima de instalare de 12.500 de lei se acordă doar pentru localitățile din Planul Național de Mobilitate. Județul Suceava are 12 localități incluse în acest plan


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că prima de instalare pentru persoanele care își găsesc de lucru în alte localități, la peste 50 de km de cea de domiciliu, de 12.500 de lei se acordă doar pentru cei din localitățile incluse în Planul Național de Mobilitate.

Ea a arătat că Ordonanța de Urgență 60/2016 care stimulează noi măsuri active de încurajare a încadrării are acum norme metodologice.

„Vom promova aceste măsuri active pentru a scoate din zona de prestații sociale cât mai multe persoane care sunt interesate să se angajeze”, a declarat Adomnicăi.

Adomnicăi a spus că în județ rata șomajului este de 6,21 la sută cu 0,02 mai mare decât luna trecută, fiind înregistrate 14.762 persoane fără loc de muncă, din care peste 10.000 sunt persoane fără indemnizații.

Ea a mai declarat că sunt acum confuzii privind persoanele beneficiare ale OUG 60 privind facilitățile de care beneficiază cei care se angajează în altă localitate și care ar urma să primească primă de instalare de 12.500 de lei și un supliment de 3000 de lei dacă se mută împreună cu familia.

Adomnicăi a arătat că această facilitate este condiționată de un plan național de mobilitate, iar județul Suceava are doar 12 localități incluse, ceea ce înseamnă că doar persoane care pleacă din aceste localități sau care vin de la peste 50 de kilometri distanță și se angajează în aceste localități vor beneficia de cei 12.500 de lei.

Astfel, cele 12 localități din Planul Național de Mobilitate din județul Suceava sunt Arbore, Ilișești, Frătăuții Noi,Izvoarele Sucevei, Moldova-Sulița, Păltinoasa, Pătrăuți, Sucevița, Ulma, Valea Moldovei, Comănești, Horodnic de Sus, Capu Câmpului, Burla, Bălăceana, Voitinel, Ciprian Porumbescu, Vatra Dornei, Cajvana, Dolhasca, Liteni și Vicovu de Sus.

Directorul executiv al AJOFM Suceava nu a putut preciza care au fost criteriile avute de Ministerul Muncii când a stabilit doar aceste localități în Planul de mobilitate, dar a apreciat că acest plan poate fi modificat întrucât în prezent este în dezatere publică.

Planul Național de Mobilitate își propune creșterea atractivității măsurilor de stimulare a mobilității teritoriale cu scopul de a diminua costurile sociale determinate de decizia schimbării domiciliului în altă localitate și de a încuraja mobilitatea persoanelor calificate spre regiunile care se confruntă cu un deficit de forță de muncă, crearea de noi locuri de muncă prin faptul că angajatorii care își desfășoară activitatea în unitățile administrativ teritoriale marginalizate pot deveni mai atractivi pentru forța de muncă disponibilă în alte zone ale României și scăderea șomajului și încurajarea investițiilor în zonele defavorizate.


Intră acum și în grupul de