(FOTO) O nouă întâlnire în cadrul Proiectului educaţional interdisciplinar ”Repere economice, tradiţii şi cultură – arc peste timpul românesc”


Intră acum și în grupul de

La început de an 2017, profesorii şi elevii de la Colegiul „Alexandru cel Bun” au avut bucuria de a-i întâlni din nou pe colegii de la Colegiul Economic „Delta Dunării” din Tulcea, însoţiţi de elevi, în cadrul Proiectului educaţional interdisciplinar ”Repere economice, tradiţii şi cultură – arc peste timpul românesc” care a demarat în luna decembrie a anului 2015.

După ce au ajuns la Gura Humorului, oaspeţii de la Tulcea, profesorii Laura  Iordache-coordonator proiect, Tudor Nela, Purcherea Laurența, Andronic Lăcrămioara, Andronic Daniel, şi Toma Georgeta, împreună cu cei opt elevi tulceni,au fost pe pârtia de schi „Şoimul” şi la bazinul din incinta Centrului de agrement Ariniş, însoţiţi de doamna director adjunct Liliana Condur şi de elevii Diana Popa şi Roberta Tiperciuc din clasa a 11-a H.

La întoarcere,au fost aşteptaţi, după tradiţie, cu colac şi sare de către eleve ale colegiului gazdă îmbrăcate în costum tradiţional, şi invitaţi să servească din produsele oferite de gazde, în cadrul unei cine festive. Elevii şi profesorii de la cele două colegii au socializat, au comunicat foarte bine, s-au unit într-o horă bucovineană, apoi au învăţat dansuri ale etniilor din Tulcea, simţind şi de această dată că distanţa dintre cele două colegii este doar de ordin geografic. De la colegiul humorean au fost aşteptaţi şi întâmpinaţi de un număr de 17 cadre didactice(Condur Liliana, Cîmpan Luminița,Onuțu Simfonia Elena, Sahlean Sergiu, Hojbotă Rodica, Apetri Adriana, Dragomirescu Raluca, Varvaroi Ovidiu, Botușan Mihaela, Negrea Georgeta, Solonaru Elena Sextilia, Cicu Dorina, Pentiuc Vicențiu, Orhean-Vrânceanu  Maria, Orhean-Vrânceanu Constantin-Ionuț, Axentioi Anca-Cecilia, Vultur Petronela) şi 10 elevi din clasele a 9-a K, a 9-a N, a 10-a A, a 10-a K, a 10-a N, a 10-a P, a 11-a G şi a 11-a H.

A doua zi, pe 4 ianuarie, a avut loc prezentarea firmelor de exerciţiu de la Colegiul „Alexandru cel Bun”, activitate care i-a mobilizat pe elevii: Buburuzan  Marian, Pașcovici  Ionuț, Artenie  Robert  și  Timu  Andreea  coordonați  de  prof. Axentioi  Anca-Cecilia, Strugaru  Doina şi Vultur  Petronela. În continuare, fiecare grup de elevi a dorit să încânte cu dans şi muzică specifică. Vieru  Teodora  și  Gămăneață  Denisa din clasa a 9-a N şi Cuciurean  Maria din clasa a 10-a N au cântat colinde şi muzică populară din Bucovina iar elevii din Tulcea au făcut un adevărat spectacol de costume, muzică şi dans. Este vorba despre Irimia  Andreea și  Stingheru  Teodor care au reprezentat Dobrogea, costumul şi muzica specifică, Karamehmetoglu Sibel a reprezentat etnia  turcă, Dragan Deniz etnia tătară, Lazăr  Maria etnia  rușilor lipoveni iar  Tudor  Mihai etnia greacă. Momentul artistic s-a finalizat cu o horă a prieteniei şi a veseliei care i-a antrenat pe toţi cei prezenţi. Şi pentru că se apropia masa de prânz, a fost organizat şi un concurs de gastronomie în cadrul căruia elevele  noastre – Vieru  Teodora, Gămăneață  Denisa, Cuciurean  Maria  și  Covali  Georgiana, coordonate  de  doamnele  profesoare Onuțu  Simfonia  Elena  și  Orhean-Vrânceanu  Maria  au  pregătit  preparate  tradiționale: ciorbă  rădăuțeană  și  tochitură  bucovineană iar elevii  oaspeți, Sahanschi  Elena  și  Pîrvu  Alin, supravegheați  de  doamna  Tudor Nela, au preparat plăcintă dobrogeană și baclava.Bucatele realizate au încântat papilele gustative şi au fost unanim apreciate în cadrul mesei servite împreună – gazde şi oaspeţi.

Joi, 5 ianuarie, grupul de prieteni din Tulcea a fost invitat să participe la o excursie în zonă, care a avut ca obiective Salina  Cacica, Centrul  Meșteșugăresc  Marginea, Mănăstirea  Sucevița, Cetatea  de  Scaun  a Sucevei şi Iulius Mall Suceava pentru masa de prânz. Aceştia au avut ghizi, pe doamnele profesor Orhean-Vrânceanu  Maria şi  Vultur  Petronela.

Ziua de vineri, 6 ianuarie,a fost dedicată tot excursiei, grupul a ajuns la Vatra  Dornei şi, în drum, a vizitat şi Muzeul Oului de la Vama.

Întânirea grupului de elevi şi profesori de la Tulcea înseamnă de fiecare dată marea bucurie de a cunoaşte oameni deschişi şi şansa schimburilor de bune practici. Obiectivele proiectului educaţional – dezvoltarea colaborării şi a cooperării dintre cadrele didactice de la cele două colegii, atragerea elevilor în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi extraşcolare, promovarea activităţilor interdisciplinare,  valorificarea potenţialului local în formarea de competenţe necesare secolului XXI – sunt realizate la fiecare întâlnire iar toată lumea are de câştigat pentru că oportunitatea de a face parte din acest proiect înseamnă lecţii şi pentru noi şi pentru elevi.

Profesor Luminiţa Cîmpan

Profesor Raluca Dragomirescu


Intră acum și în grupul de