Consorțiul „Academica Plus”, din care face parte şi USV , se alătură Coaliției Naționale pentru Modernizarea României. Rectorul Valentin Popa, cooptat vicepreședinte al CNMR


Intră acum și în grupul de

Zece universităţi ce fac parte din Consorţiul “ Academica Plus” au decis ca acest for să se alăture Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, iar consorţiul va fi reprezentat la nivel naţional de rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa.

Potrivit unui comunicat de presă al reprezentanţilor USV, Consorțiul „Academica Plus”, format din zece universități, respectiv Universitatea din Pitești, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Ploiești, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Universitatea din Oradea, Universitatea din Petroșani, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad și Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, se alătură Coaliției Naționale pentru Modernizarea României.

“Consorțiul „Academica Plus” a fost constituit din dorința comună a partenerilor pentru realizarea și asigurarea excelenței în formare și cercetare universitară, optimizarea domeniului universitar în aria europeană, precum și identificarea și exploatarea unor noi domenii de educație superioară”, se precizează în comunicatul de presă al USV.

Sursa citată precizează că rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, va reprezenta Consorţiul “Academica Plus” la nivel naţional, în calitate de vicepreşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României.

Prorectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr. Ştefan Purici, a declarat, joi, pentru NewsBucovina că invitaţia privind aderarea Consorţiului “Academica Plus” la Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României(CNMR) a fost lansată chiar de această coaliţie,  iar în urma consultărilor celor zece universităţi ce fac parte din Consorţiul Academica Plus, ce au durat aproximativ două săptămâni, s-a decis ca acest for să se alăture Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României.

El a spus că CNMR propune, printre altele, îmbunătăţirea cadrului legislativ şi a normelor legate de absorbţia fondurilor europene avându-se în vedere “experienţele pozitive şi negative” ale procesului de absorbţie a fondurilor structurale în cadrul financiar multianual 2007-2013.

Purici a menţionat că printre propunerile CNMR, ce vizează universităţile, se numără cele referitoare la creşterea ratei de prefinanţare de la 10 la sută cât este în prezent, la minimum 30 la sută, ceea ce ar facilita implementarea proiectelor, precum şi aplicarea unei rate de co-finanţare de maximum 2 la sută pentru ong, sindicate, universităţi şi alte entităţi non-profit.

“Obiectivul fundamental este de a aplica proiecte în mod corect şi crearea unui cadru legislativ şi normativ foarte clar şi coerent”, a mai spus Purici.

Prorectorul sucevean a precizat că alături de Consorţiul Academica Plus şi de alţi parteneri, Coaliţia pentru Modernizarea României îşi mai propune să organizeze o Şcoală de Guvernare Euro-Atlantică pentru pregătirea viitorilor lideri politici şi administrativi ai României, prin realizarea unui parteneriat între Guvern, mediul academic, universităţi de prestigiu din ţară şi străinătate.

Purici a arătat că Consorţiul „Academica Plus” doreşte să participe în cadrul CNMR la constituirea unui grup de lucru reprezentat de experţi din partea Academiei Române,  reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Rectorilor, ai BNR şi ai altor structuri academice, în vederea elaborării unei analize şi a unui plan de dezvoltare a României până în anul 2030.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de