Adomnicăi: Mina de uraniu de la Crucea nu va fi închisă în ciuda tuturor speculațiilor. Se caută acum soluții pentru deblocarea situației


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a dat, joi, asigurări că mina de uraniu de la Crucea nu va fi închisă și este de interes pentru Ministerul Energiei.

Ea a spus că se acționează acum pentru deblocarea situației arătând că restanțele salariale reprezintă un motiv justificat pentru deplasarea minerilor de la Crucea la București având în vedere că promisiunile nu le-au fost respectate.

Adomnicăi a menționat că a discutat cu secretarul de stat Doru Vișan din Ministerul Energiei din partea căruia am simțit un interes deosebit pentru această problemă.

„Își dorește să ajungă la Suceava pentru a da asigurări personal că mina este de interes pentru Ministerul Energiei și că mina nu va fi închisă în ciuda tuturor speculațiilor și scenariilor care au fost vehiculate”, a spus prefectul care a subliniat că exploatarea de la Crucea au licență valabilă până în 2020.

„Problema este modul în care au fost cheltuiți banii din prima tranșă alocată din ajutorul de stat pentru salvare”, a spus Adomnicăi.

Ea a explicat că  este o problemă la nivelul comisiei constituite la Ministerul Energiei în ceea ce privește justificarea sumelor cheltuite, adăugând că sumele acestea au fost alocate din octombrie 2016, iar conducerea CNU și-a asumat obligația ca de fiecare dată să depună lunar documentele justificative pentru cheltuielile făcute în luna anterioară pentru ca acestea să fie verificate în termen de această comisie.

„Blocajele de plată au survenit pentru drepturile salariale din luna ianuarie 2017, ceea ce înseamnă că aceste documente nu au fost verificate, motivele fiind că nici cei de la CNU nu le-au depus într-un termen rezonabil, respectând obligația asumată”, a spus prefectul.

Adomnicăi a mai declarat că până acum suma de 42,7 milioane de lei, cât a însemnat prima tranșă nu a fost clarificată din perspectiva comisiei pentru a se permite deblocarea tranșei a doua.

„Problema deblocării ține de autorizarea acestei comisii care presupune de semnături asumate de membrii comisiei care presupune eligibilitatea unor cheltuieli făcute din prima tranșă”, a menționat prefectul.

Ea a mai  spus că mai este nevoie de timp pentru a clarifica cheltuielie și că dacă erau estimate inițial la 15 la sută cheltuielile neeligibile în primă tranșă se pare că procentul este mult mai mare, iar estimarea pentru a doua tranșă e mult mai greu de făcut acum.

Adomnicăi a precizat că Ministerul Energiei dorește găsirea unor fonduri din alte surse decât cele reglementate prin ajutorul de stat pentru salvare pentru a debloca problema drepturilor salariale restante.

„Am simțit toată deschiderea reprezentanților Ministerului Energiei. Trebuie să se găsească o soluție pentru deblocarea situației”, a spus prefectul.

Ea a menționat că la București protestează 160 de mineri de la Crucea care au două nopți dormite deja în condiții grele și și-a exprimat încrederea că soluțiile vor fi găsite cât mai repede.(N.B.)


Intră acum și în grupul de