Rectorul USV: Cam încurcă studiile superioare aici prin oraș. Când dezvolți bazar sau centre comerciale nu prea ai nevoie de studii superioare


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a declarat, joi seara în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că în strategia de dezvoltare a municipiului Suceava primul scop a fost de a deveni un puternic centru comercial, iar propunerea reprezentantului USV a fost ca Suceava să devină un puternic centru industrial și universitar pentru că doar astfel se poate face dezvoltare.

„Strategia de dezvoltare a Sucevei până anul trecut a fost ca orașul să devină un puternic centru comercial în nord estul României. Asta și-a propus, iată că asta s-a realizat. Suntem orașul cu cel mai mare spațiu comercial pe cap de locuitor din România, deci o strategie împlinită”, a spus Valentin Popa.

Rectorul USV a menționat că anul trecut a fost consultată și Universitatea privind strategia de dezvoltare și a venit cu propunerea de a deveni centru industrial și universitar.

„Anul trecut, când am fost și noi întrebați și am fost cooptați să discutăm despre viitoarea strategie a orașului Suceava pe termen mediu am reușit să scoatem această prioritate, care era prevăzută în draft și am propus ca Suceava să devină un puternic centru industrial și universitar. Acum nu știu sigur dacă edilii noștri au acceptat propunerea prof. Adrian Graur care a participat din partea Universității la discuții. Nu prea am regăsit acest mesaj în documente. Poate că este, poate că nu este. E mai puțin important ce scrie în hârtii ci ceea ce facem în continuare. Sarcina noastră a comunității academice este să fim mai vizibili, să mergem mai mult spre comunitatea locală, să facem mai cunoscute toate activitățile noastre care sunt îndreptate către comunitatea locală, regională pentru că sunt foarte multe acțiuni”, a spus Valentin Popa.

El a menționat că USV are idei și proiecte comune cu Consiliul Județean Suceava.

„Cu domnul Flutur ne dorim să construim un cluster în baza căruia să aducem finanțări foarte multe. E un cluster pe biotehnologie Suceava-Botoșani, axat pe direcțiile de specializare inteligentă. Pornirea este foarte bună. Ar trebui să trecem la fapte concret, să facem proiectele. Le pregătim și noi, sunt sigur că le pregătește și CJ. Lucrăm cu CJ și împreună cu POR pentru că președinția CRDNE este la Suceava. Și acolo sunt multe linii de finanțare, inclusiv pentru acest proiect major, care mi-ar place să reușească”, a spus rectorul USV.

Valentin Popa a spus că este nevoie ca firmele din Suceava să asigure locuri de muncă pentru pregătirea absolvenților USV cu salarii de 1000-2000 de euro, așa cum se dezvoltă celelalte orașe universitare. „Orașul nostru a avut în strategie dezvoltarea de spații comerciale. Cei care lucrează acolo câștigă 1500-2000 de lei. Nu pot cu banii aștia să-și ia credite pentru locuințe ca să învârtă roata dezvoltării unui oraș. Nici nu pot cu aceste salarii să-și plătească întreținerea și  primesc subvenție”, a spus rectorul USV.

El a declarat că din punct de vedere al dezvoltării de locuri de muncă salarizate la nivel superior, sarcina e a Universității, dar că e nevoie și de o atmosferă corectă și a autorităților locale.

„Nici o întreprindere nicăieri într-un oraș universitar nu a venit pentru că a fost încurajată de Consiliul Județean sau de Primărie. Peste tot, toate firmele serioase care au angajat persoane cu studii superioare au venit în jurul unei universități. Acest lucru se întâmplă acum și cu universitatea noastră. Suntem vizitați noi după care vor să vadă dacă sunt bine primiți în județul respectiv sau în orașul respectiv și vizitează și Primăria și Consiliul Județean”, a spus Popa.

El a arătat că USV a primit cinci-șase vizite, iar unele dintre ele s-au concretizat.

„Sectorul IT se dezvoltă încet dar sigur. Sunt firme cu 40-50 de angajați care chiar sunt localizate în jurul campusului universitar. Absorb, absorb, iar noi nu avem absolvenți la câtă cerere pe piață este. Vin și firme care necesită și mai multe direcții. Am avut până acum trei vizite, iar una din ele se pare că se va concretiza. În care vor ajunge 300-400 de locuri de muncă care vor necesita nu numai IT-iști ci și absolvenți de limbi străine și economiști”,a  mai declarat Popa.

El a vorbit și de proiectul Schaefer susținut de prof. Adrian Graur, arătând că se așteaptă să se întrunească board-ul în Germania ca să stabilească dacă se face această investiție.

Rectorul USV a mai declarat că este foarte greu însă să realizeze ceea ce își propune.

„Mă lupt cu niște mentalități la nivel local. Să nu mai vină multinaționalele acestea, că îi încurcă studiile superioare pe aici prin oraș, parcă se teme cineva că se vor aduna mai mulți cu studii superioare și vor face o alianță”, a spus Popa.

El a explicat că o investiție, cum este cea preconizată, cu patru sute de locuri de muncă salarizate cu 3000-4000 de lei pe lună automat vor implica dezvoltarea a 300-400 de apartamente, care vor dezvolta locuri de muncă și care vor dezvolta alte locuri de muncă.

„Asta înseamnă dezvoltare. Când dezvolți bazar sau centre comerciale nu prea ai nevoie de studii superioare în zonă pentru că forța de muncă acolo e suficientă și cu zece clase și cu opt clase și cu 12 clase”, a spus Valentin Popa.(N.B.)


Intră acum și în grupul de