Sociolog: Problema județului Suceava e că la 740.000 de locuitori sunt doar 120.000 de angajați, iar peste 150.000 de suceveni au plecat pentru a avea condiții de muncă și de viață decente


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean Adrian Botezatu a apreciat în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că problema majoră a județului Suceava este că doar o mică parte din populația județului este angajată cu forme legale, arătând că la o populație similară, județul Cluj are un număr dublu de salariați.

„Problema județului Suceava este că în județul Suceava există la 740.000 de locuitori doar 120.000 de angajați cu forme legale de muncă. Este foarte puțin față de județul Cluj, care la aceeași populație are un număr dublu de angajați. Cifrele pentru județul Suceava nu arată bine. Noi avem peste 150.000 de suceveni care au fugit din județul Suceava pentru că județul Suceava nu le poate asigura condiții de muncă și de viață decente. Nu e foarte în regulă, dacă ne comparăm cu județul Cluj”, a spus Adrian Botezatu într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii în care președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prezenta rezultatele prezenței președintelui României la Suceava.

Flutur a spus că din datele oficiale,  Suceava are 746.000 de locuitori și este al șaselea din țară ca populație și al doilea ca suprafață.

„Președintele Iohannis a spus cereți-vă drepturile pentru că sunteți un județ mare”, a spus Flutur.

El a precizat că din totalul populației în jur de 110-120.000 de oameni sunt angajați cu carte de muncă.

„Din totalul populației, doar al șaptelea om muncește și am încercat să văd ce e în structură. Mai sunt 120.000 de elevi, mai sunt 60.000 de preșcolari, 135.000 de pensionari și sunt peste 150.000 în gospodăriile țărănești care nu sunt nici salariați și nici pensionari. Ei trăiesc din agricultură și diferența de 150.000 sunt în afară”, a spus Flutur.

El a menționat că Institutul de Statistică nu știe exact câți suceveni sunt la muncă în afară.

„Prea mulți oameni la muncă afară pentru că aici nu sunt perspective. Ce am vorbit cu președintele Iohannis: autostradă, aeroport, șosea de centură ca să vină investitori să putem întoarce sucevenii acasă”, a spus președintele CJ Suceava.

El a subliniat că am încercat în primul său mandat și vreau să continuie să fie atrași mai mulți bani în județ ca să vină mai multe locuri de muncă.

Flutur a explicat că acesta este și motivul pentru proiectul de înființare a clusterului regional inovativ de bioeconomie.

„Județul Suceava are pășuni, fânețe, forță de muncă, materii prime și trebuie să facem ceva aici acasă. De aceea mă ocup. Aici merg pe aceeași linie cu domnul Botezatu”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de