Tineri din nouă țări de pe trei continente au participat la Tabăra internaţională Romanian Traditional Arts Camp organizată de Clubul Rotary Bucovina


Intră acum și în grupul de

Adolescenţi din Brazilia, Israel, Croatia, Germania, Danemarca, Rusia, Portugalia, Franţa şi România, mare parte dintre ei membri ai cluburilor Interact, au avut şansa să inveţe arta olăritului la Iaşi şi Cucuteni, precum şi arta încondeierii oului la Ciocăneşti, în Bucovina, anunță Clubul Rotary Bucovina într-un comunicat.

Aceștia au participat până în data de 21 iulie la Tabăra internaţională Romanian Traditional Arts Camp.

„Este de admirat faptul că tradiţia românească are o foarte bună vizibilitate în spaţiul internaţional, fiind privită cu interes şi de generaţiile tinere.

O confirmare a acestui fapt este numărul mare de adolescenţi care aleg, în fiecare an, în luna iulie, să participe la tabăra internaţională Romanian Traditional Arts Camp, organizată de Cluburile Rotary Iaşi 2000 şi Rotary Suceava Bucovina. Anul acesta, la cea de-a V-a ediţie, s-a alăturat  evenimentului şi Clubul Rotary Piatra Neamţ”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, într-un registru al prieteniei, respectului şi excelenţei promovate de Clubul Rotary, timp de treisprezece zile, treisprezece adolescenţi din Brazilia, Israel, Croatia, Germania, Danemarca, Rusia, Portugalia, Franţa şi România, mare parte dintre ei membri ai cluburilor Interact, au avut şansa să inveţe arta olăritului la Iaşi şi Cucuteni, precum şi arta încondeierii oului la Ciocăneşti, în Bucovina, cu accent pe armonia culorilor, delicateţea modelelor transmise din generaţie în generaţie şi măiestria execuţiei.

„Ciocăneşti este un adevărat muzeu în aer liber, care atrage atenția turiștilor de pretutindeni datorită caselor frumos decorate cu motive care se regăsesc şi pe ouăle încondeiate, dar şi în broderiile de pe costumele populare.

Cursurile de olărit şi de încondeiat ouă din cadrul taberei Romanian Traditional Arts Camp au alternat cu activităţi de petrecere a timpului liber într-un mod distractiv şi educativ în acelaşi timp. In Bucovina, pe lângă vizitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, a Muzeului Bucovinei, a Fabricii de îngheţată Betty Ice, a Mănăstirii Suceviţa, a atelierului de ceramică neagră de la Marginea, a Muzeului Oului de la Vama, tinerii adolescenţi au beneficiat şi de momente de distracţie în parcul din Vatra Dornei, unde au ales tiroliană, escaladări şi concurs de caiac, dar şi de cursuri de supravieţuire, de acordare a primului ajutor, de folosire a echipamentului în excursiile montane”, se menționează în comunicat.

 

Cluburile Rotary Iaşi 2000 şi Rotary Suceava Bucovina, împreună cu partenerii şi sponsorii acestora, dar şi cu aceşti tineri minunati, veniţi de pe diferite meridiane ale lumii, au reuşit să scrie câteva pagini deosebit de frumoase în povestea taberei internaţionale Romanian Traditional Arts Camp. Tinerii adolescenţi s-au lăsat îmbrăţişati de magia spaţiului bucovinean şi, pe lângă ouăle încondeiate, ceramica pe care au modelat-o fiecare dintre ei, informaţii despre spiritualitatea bucovineană, un CD cu imagini din tabără şi diplomele primite de la Clubul Rotary Suceava Bucovina, tinerii adolescenţi au plecat înapoi acasă cu buzunarele pline de amintiri frumoase şi prietenii durabile, devenind astfel ambasadori ai tradiţiei româneşti în toate colţurile lumii, arată organizatorii.

Partenerii evenimentului: Rotary Club 2000 Iaşi, Rotary Club Suceava-Bucovina, Rotary Club Iaşi Curtea Domnească, Rotary Club Piatra Neamţ 2005, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, Interact Iaşi şi Suceava, Rotaract Iaşi, Primăria Ciocăneşti, Ziarul de Iasi. Sponsorii pentru Iaşi: TE-ROX Prod, Electra, Conex, Giros, Vasile Nica, Unita Turism. Sponsorii pentru partea bucovineană a taberei: CAR Învățământ Fălticeni – împrumuturi pentru salariați şi pensionari în întreg județul Suceava, Fly Music Suceava și Lounge Suceava. Partenerul media al evenimentului a fost Radio Viva Fm Suceava.

Clubul Rotary este o organizaţie a oamenilor de afaceri şi a reprezentanţilor diferitelor profesii, care asigură servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate şi stimulează relaţiile de bună înţelegere între membrii comunității.


Intră acum și în grupul de