Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei de la Suceava, gazda unei activități de internaţionalizare prin intermediul programului Erasmus+


Intră acum și în grupul de

Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a organizat, în perioada 11 – 15 septembrie 2017, activităţi de internaţionalizare prin intermediul programului Erasmus+, în parteneriat cu o echipă de profesori de la Facultatea de Pedagogie a Universităţii Jan Kochanowschi din Kielce, Polonia.

Potrivit unui comunicat de presă al USV, în această săptămână au avut loc prezentări ale universităţilor şi comunităţilor locale, precum şi dezbateri pe marginea oportunităţilor de dezvoltare a cooperării dintre cele două universităţi.

Astfel, pe 12 septembrie au avut loc întâlniri cu reprezentanții Uniunii Polonezilor din România, directorul Janina Bivol prezentând modalitățile concrete de colaborare care sunt active, dar şi cele care se pot realiza în viitor în cele două comunităţi.

„S-a discutat despre posibilitatea organizării cursurilor de limbă polonă pentru studenţii care doresc să beneficieze de o bursă Erasmus+ la o universitate în Polonia, dar şi de posibilitatea de a susține activități de practică pedagogică pentru studenţii de la Facultatea de Pedagogie din Kielce în comunitățile cu minorități polone. De asemenea, o tema de interes pentru cercetarea pedagogică şi intervenţia educaţională a fost cea a imigranţilor şi a copiilor rămaşi acasă în grija tutorilor, problematică actuală şi prioritară pentru instituţii”, arată sursa citată.

Totodată, profesorii universitari au purtat discuţii cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava despre posibilităţile de transport rapid între regiuni şi fructificarea oportunităţilor de dezvoltare pentru ambele comunităţi.

Miercuri, pe 13 septembrie, în sala de curs a Observatorului Astronomic din cadrul  USV, au fost susținute prelegeri de către trei profesori invitați, respectiv Dr. Malgorzata Krawcyzk – Blicharska, Dr. Renata Miszczuk şi Dr. Jacek Sykurlat.

„Ideile propuse spre dezbatere au fost diverse şi au dezvoltat problematici referitoare la conceptele utilizate în domeniul formării iniţiale şi continue a cadrelor didactice, aspectele legislative actuale, status-ul şi rolurile multiple ale formatorilor și traseele profesionale specifice sistemului de învățământ din Polonia. La activitate au participat mai multe cadre didactice din județul Suceava, consilieri școlari din cadrul CJRAE Suceava, precum şi persoane din comunitatea suceveană. Prezentările și, mai ales, dezbaterile au oferit posibilitatea de a compara sistemele de formare, modalităţile de predare şi de evaluare”, au menționat reprezentanții USV.

Aceștia au mai arătat că activităţile desfăşurate au demonstrat nevoia colaborării permanente între universităţi, regiuni şi comunităţi pentru asigurarea unei formări profesionale de calitate pentru cadrele didactice europene.

 

 


Intră acum și în grupul de