Viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi: Noile corpuri LED iluminează „pe hârtie” conform normelor UE. Trebuie să fim mulțumiți nu doar cu hârtiile ci și de ceea ce se vede. Vor fi montate noi corpuri de iluminat unde e nevoie


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a declarat că iluminatul cu LED care se implementează în prezent în municipiu pare că nu este la fel de eficient ca vechiul iluminat, dar a spus că potrivit măsurătorilor se încadrează în normele UE subliniind că la finalul proiectului se vor suplimenta corpurile de iluminat în zonele unde este necesar.

Harșovschi a spus în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că în municipiu se montează 3.843 de corpuri de iluminat cu sistem de telemanagement pe un proiect cu fonduri elvețiene. „Schimbăm corpurile vechi cu corpuri noi de iluminat și zic că va fi mai bine”, a spus viceprimarul.

El a arătat că în prezent nu se poate declara mulțumit de iluminarea cu noua soluție.

„Nu sunt mulțumit de iluminare. E și partea subiectivă. Până acum aveam o lumină galbenă, caldă, care reflecta prin copaci. Acum avem o lumină albă neutră care luminează doar asfaltul și puțin în jur”, a spus Harșovschi.

El a menționat că atunci când se va termina proiectul, municipalitatea are din economii suma de 900.000 de lei cu care să poată dubla această lumină și să fie puse corpuri noi.

Viceprimarul a adăugat că a cerut să vadă, cu acte, că proiectul se derulează bine  pentru că percepția generală este că înainte era mai multă lumină.

„Mi-au adus probe”, a spus Harșovschi care a adăugat că din acestea se constată că sunt respectate standardele europene.

„Lucrăm cu măsurători în care ni se spune clar că minimum admis e 0,50 și noi avem 0,56, deci suntem în standarde”, a spus viceprimarul.

El a mai spus că trebuie finalizat proiectul, făcută suplimentarea de corpuri de iluminat unde e nevoie, dar și toaletarea unor arbori.

„Eu nu vă contrazic că e mai puțină lumină, dar să terminăm proiectul, să facem suplimentarea și vedem la final”,a declarat viceprimarul care a subliniat că dacă iluminatul nu va fi corespunzător cineva va răspunde.

„Ca să fim mulțumiți nu trebuie să fim mulțumiți doar cu hârtiile, ci și de ceea ce se vede. Sunt sigur că la finalul proiectului, cu suplimentarea corpurilor unde e nevoie, va fi mult mai bine”, a spus Harșovschi.

El a fost întrebat dacă este normal ca pe unii stâlpi corpurile de iluminat să fie montate aproape la jumătatea stâlpului și a explicat că aceste situații sunt în cazul stâlpilor de 9 metri, în timp ce la stâlpii de 4 metri s-au făcut prelungiri cu încă un metru.

„Sunt corpuri pentru stâlpii de 9 metri. Nu poți să-l pui (corpul de iluminat n.r.)  în vârf. Aceste corpuri sunt puse la înălțimea standard din proiect. Pe stâlpii noștri”, a spus Harșovschi care a menționat că au fost schimbate 400 de corpuri de iluminat care au fost modificate pentru stâlpii de 4 metri unde s-a montat o prelungire de un metru.

„Lumina LED nu va fi niciodată ca vechea lumină care consuma destul de mult și era nocivă mediului”, a mai spus viceprimarul care a menționat că la Primărie vor fi economii semnificative, iar factura va fi redusă aproape cu 50 la sută.

Astfel, după montarea a jumătate din corpurile de iluminat LED economia este de 57.000 de lei lunar, în condițiile în care cu vechile lămpi costurile lunare erau de 200.000 de lei.

„La final economia va fi de circa 100.000 de lei pe lună, deci la jumătatea facturii”, a mai declarat Harșovschi.

El a mai spus că după implementarea sistemului nou va fi funcțional și monitorizarea acestuia, astfel că dacă un bec LED nu iluminează situația este sesizată imediat pe sistemul de monitorizare de la Primărie.

„Acum, lumea vede becul ars și nu spune nimănui, dar după două săptămâni te critică pe Facebook”, a mai declarat viceprimarul.


Intră acum și în grupul de