Fostul prezentator TV Radu Herjeu, membru al CNA, le-a vorbit elevilor de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava despre culisele televiziunii


Intră acum și în grupul de

În Aula Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava a avut loc vineri, 15 septembrie a.c., un eveniment organizat sub genericul  „Întâlnirile Alecart”, la care a fost invitat să participe fostul prezentator TV Radu Herjeu, membru titular al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) și autor a opt cărţi. Tema abordată în cadrul întâlnirii a fost „Televiziunea, mon amour persuasif” (culise, tehnici de manipulare, vedete).

Radu Herjeu le-a împărtășit elevilor din vasta sa experiență jurnalistică, tinerii putând afla astfel tainele profesiei de jurnalist, satisfacțiile, dar și riscurile la care pot fi expuși dacă aleg o carieră în mass-media.

Întâlnirea a fost moderată de profesorul Gheorghe Cîrstian și eleva Andreea Petrovici, evenimentul fiind înscris în seria de întâlniri pe care jurnalistul Radu Herjeu le are cu membrii Clubului Alecart din Iaşi şi Suceava.

Cu o experiență de peste 20 de ani în televiziune, radio şi presa scrisă, Radu Herjeu le-a mărturisit elevilor suceveni că a studiat în facultate chimie-fizică, dar acest lucru nu l-a împiedicat să urmeze o carieră în mass-media, și că din 2001 organizează cel mai mare concurs național de arte dedicat liceenilor pasionaţi de fotografie şi de poezie, și anume LicArt.

„Mulți dintre colegii voștri care au trecut prin acest liceu au participat, unii au și câștigat concursul. Meritul coagulării talentului în acest domeniu aparține profesorului Gheorghe Cîrstian pentru că văd diferența față de alte licee din țară unde nu e nimeni interesat să se ocupe de așa ceva sau de tinerii care au o oarecare chemare sau un interes. Am ținut foarte mult să mă întâlnesc cu voi pentru că vreau să păstrez legătura și în afara LicArt-ului”, a spus Radu Herjeu.

Prof. Gheorghe Cîrstian (stânga); Radu Herjeu (dreapta)

El le-a explicat elevilor care este rolul Consiliului Național al Audiovizualului și le-a povestit diverse situații cu care s-a confruntat de-a lungul timpului pe platourile de filmare.

„Una dintre preocupările CNA este protecția minorului. Un mare număr de articole prin care putem amenda posturile de televiziune este legat de lucrurile care nu ar trebui să se întâmple la ora la care minorii se uită la televizor. Responsabilitatea în general nu e doar de o parte sau alta, mai trebuie și împărțită pentru că cineva trebuie să protejeze copilul. În primul rând trebuie să o facă părintele, apoi școala, și în ultimă instanță CNA prin aplicarea de amenzi”, a menționat Radu Herjeu.

Întrebat cu privire la incidentul ce a avut loc miercuri seara la o teleziune națională, când sociologul Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, l-a agresat pe senatorul Mihai Goțiu, reprezentantul CNA a precizat că instituția din care face parte nu trebuie să analizeze și ce se întâmplă în studiourile televiziunilor în timpul publicității.

„Pe noi ne interesează ce face moderatorul. Noi asta putem sancționa. Noi am fi putut sancționa dacă, în cazul în care era în direct, moderatorul nu ar fi solicitat întreruperea emisiei și încetarea agresiunii”, a mai spus Herjeu.

Totodată, fostul prezentator TV le-a vorbit tinerilor despre culisele televiziunii, vedete, tehnici de manipulare și i-a provocat pe elevi să-și spună care sunt preferinețele în ceea ce privește programele actuale de televiziune.

Alecart este un proiect cultural care oferă tinerilor şansa de a se întâlni cu scriitori, regizori, critici literari, jurnalişti, profesori şi de a-şi exersa spiritul critic alături de aceştia, un „laborator de creaţie” în cadrul căruia se concep textele care se regăsesc în paginile revistei cu acelaşi nume, un demers care şi-a pus semnătura pe multe proiecte culturale.

 

 


Intră acum și în grupul de