Copiii aflaţi pe listele de aşteptare au prioritate la investigaţiile efectuate la Centrul de Epilepsie din cadrul SJU Suceava. Pacienţii adulţi vor putea beneficia de investigaţii după organizarea spaţiilor şi a circuitelor centrului


Intră acum și în grupul de

Coordonatorul Centrului de Epilepsie Nord-Est Carpatic din cadrul SJU Suceava, medicul neurolog Ana Miron, a declarat, miercuri, că prioritate la investigarea şi monitorizarea pacienţilor cu epilepsie cu ajutorul electroencefalografelor performante achiziţionate, recent, de spital, au copiii aflaţi deja pe listele de aşteptare.

Medicul sucevean a spus că numărul persoanelor aflate pe lista de aşteptare pentru aceste investigaţii este foarte mare, pacienţii fiind programaţi pentru investigaţii până la sfârşitul acestui an şi chiar începutul anului viitor.

Miron a mai spus că, în prezent, investigațiile de care beneficiază copiii sunt gratuite, însă spitalul doreşte să încheie contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava pentru acest tip de investigații.

Ea a precizat că spitalul va înainta Consiliului Judeţean Suceava spre analiză şi aprobare tarifele propuse pentru anumite investigaţii la cerere, respectiv pentru electroencefalografie (EEG) standard cu probe de stimulare, investigaţie cu o durată 30 de minute, pentru care este propus un tarif de 100 de lei, pentru electroencefalografie standard plus somn de siestă, cu durata de o oră – 150 de lei, pentru electroencefalografie standard plus somn siestă, cu durata de două ore, tariful propus este de 250 lei, pentru EEG plus somn de siestă 4 ore- 450 lei, pentru EEG plus somn de zi, cu durata de 8 ore, tariful propus este de 800 lei, EEG standard plus somn de noapte 8 ore- 1000 lei, iar pentru electroencefalografia standard plus somn de noapte 12 ore, tariful propus este 1200 lei.

Medicul Ana Miron a explicat că formarea unui centru de epilepsie, ca orice proiect ambiţios, reprezintă un proces care se desfăşoară în etape bine delimitate, în prima etapă fiind achiziţionate echipamente de înaltă perfomanţă şi alcătuită baza de date, urmând ca în a doua etapă să se realizeze formarea echipei şi organizarea spaţiilor, ceea ce necesită timp şi efort, dar şi răbdare .

“Prioritari sunt acum pacienţii care se află pe lista de aşteptare şi aşteaptă deja de un an, ei sunt programaţi activ, avem un telefon pentru programări unde pacienţii pot suna pentru a se programa pentru aceste investigaţii în cadrul Centrului de Epilepsie. Prioritari sunt acum copiii, iar pe viitor când vom avea organizat spaţiul şi circuitele vor fi incluşi şi adulţii”, a menţionat medicul Ana Miron.

Ea a spus că deocamdată numărul pacienţilor monitorizaţi în cadrul acestui centru este mic, deoarece procedurile sunt de lungă durată, iar personalul medical este încă relativ redus.

Medicul epileptolog sucevean a arătat că programările pentru investigaţii se pot face telefonic la numărul 0769/ 023 004.

Referindu-se la recenta vizită a reprezentanţilor SJU Suceava la Clinica de Neurochirurgie din Gunzburg şi la Spitalul de copii şi tineret din Augsburg, medicul epileptolog Ana Miron a subliniat că a fost o oportunitate de a vedea la faţa locului modul în care funcţionează şi sunt organizate aceste unităţi sanitare, dar şi de a se stabili relaţii de colaborare cu profesori din spitalele respective şi realizarea unui schimb de experienţă ce va fi axat pe discuţii despre cazuri şi stagii de pregătire a unor medici din spitalul sucevean în aceste clinici.

Reamintim că trei electroencefalografe performante, în valoare de peste 550 000 de lei,  au fost achiziţionate şi puse în funcţiune în Compartimentul de Neurologie Pediatrică fiind folosite pentru monitorizarea pe termen lung a pacienţilor în vederea evaluării prechirurgicale.

Echipamentele au fost instalate în două saloane ale Compartimentului de Neurologie Pediatrică, unul dintre electroencefalografe, care are 42 de canale, este mobil şi poate fi folosit atât în Unitatea de Primiri Urgenţe, cât şi în Secţia ATI, iar celelalte două dispozitive au câte 64 de canale.

Noile echipamente oferă posibilitatea monitorizării de durată a pacienţilor, în vederea stabilirii eligibilităţii pentru chirurgia epilepsiei, electroencefalografele din dotare, care au 42 şi 64 de canale, permit poziţionarea multiplilor electrozi pe suprafaţa scalpului şi astfel devine mai sigură şi mai facilă depistarea focarului epileptogen.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de