Activităţi de prevenire a traficului de persoane, în această săptămână, la Suceava


Intră acum și în grupul de

În perioada 16 – 22 octombrie a.c. Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava organizează acțiuni de instruire și informare a persoanelor din categoriile vulnerabile, împreună cu diferiți parteneri, pentru a marca „Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane”, care se sărbătorește la data de 18 octombrie.

„Marcarea Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane este un exerciţiu de creştere a gradului de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor acestui fenomen. Perioada 16-22.10.2017 este  o săptămână în  care Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava alături de partenerii ei locali, respectiv Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, DIICOT, Instituția Prefectului Suceava, Consiliului Județean Suceava, Inspectoratul Județean Școlar, Directia Generală de Asistență și Protecția Copilului Suceava, AJOFM Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Teatrul Municipal ,,Matei Vișniec”, dar și organizațiile neguvernamentale  Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Asociația „Seva” și Asociația ,,Psihascend” își vor intensifica acțiunile de prevenire și combatere a acestui fenomen pe plan local prin acțiuni de instruire și informare a persoanelor din categoriile vulnerabile”, a precizat, luni, într-un comunicat de presă, coordonatorul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava, subcomisar de poliție Orza Liliana.

Potrivit comunicatului transmis, desemnarea datei de 18 octombrie ca Zi Europeană de luptă împotriva traficului de persoane este un pas important întreprins de către Comisia Europeană în anul 2007 pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane, urmărindu-se creșterea gradului de conștientizare a populației asupra acestui fenomen.

„Traficul de fiinte umane este o infractiune grava, in care victimele sunt tratate ca bunuri si vandute pentru obtinerea de profit. Pentru traficanti, aceste persoane nu sunt considerate decât o afacere, de cele mai multe ori controlata de crima organizata, care incearca sa obtina maximum de profit din ceea ce ei considera a fi „bunul” lor, dar care afecteaza sanatatea, bunastarea si securitatea persoanelor.
Daca ne raportam la anii ’90, cand a aparut acest fenomen la noi, dar si in sud-estul Europei, observam ca s-a dezvoltat rapid si puternic. Ceea ce a facut acest fenomen este ca a imbogatit anumiti oameni, dandu-le posibilitatea sa-si creeze anumite retele. O singura persoana poate fi vanduta de 2-3 sau chiar 4 ori. De aceea au nevoie traficantii de a crea retele, atat nationale, cat si internationale. România  continuă să fie  atat o tara „de origine”, cat si „de tranzit”.

In Romania avem toate tipurile de manifestari ale fenomenului. Cel mai vizibil si cunoscut este explotarea sexuala, dar putem vorbi si de explotarea prin munca, cat si exploatarea prin obligarea la cersetorie.În urma analizelor efectuate la nivelul Agentiei Nationale Împotriva Traficului de Persoane, s-a constatat faptul că, cei mai multi recrutori erau cunostinte sau prieteni. Traficantii folosesc mai multe metode de constrangere, de la batai la santaj. In ceea ce priveste traficul de persoane sub forma exploatarii sexuale, se pare  ca in ultimii ani, cele mai multe victime au fost racolate prin metoda ,,loverboy”. Este o metoda prin care  fetele se indragostesc si accepta sa  faca aceste lucruri, urmand ca toti banii sau o mare parte din bani să revină celui care a convins-o să facă acest lucru.

Victimele sunt alese atat din mediul urban cat si  din mediul rural. O problema destul de mare este faptul ca fetelor, barbatilor, minorilor chiar le este teama sa vorbeasca. De la sesizare si pana la obtinerea probelor e cale lunga. Asta chiar daca exista un numar de telefon gratuit TelVerde 0800 800 678”, se arată în comunicatul transmis.

 


Intră acum și în grupul de