Flutur: Criza forței de muncă și migrația forței de muncă trebuie soluționate. Un specialist german a fost chemat la Suceava pentru a oferi sprijin la dezvoltarea învățământului dual și specializarea forței de muncă în diverse domenii


Intră acum și în grupul de

Un specialist din cadrul Camerei de Comerț și Industrie al regiunii bavareze Schwaben va sosi săptămâna viitoare la Suceava pentru a oferi consultanță în vederea dezvoltării învățământului dual în județ pentru specializarea în diverse domenii de activitate.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, marți,  că instituția va înființa un Consiliu Județean de Dezvoltare Economică unde să fie invitați, ca parteneri, patronalele, asociațiile profesionale, Camera de Comerț și Industrie, reprezentanții IMM-urilor, primăriile municipiilor și orașelor, pentru a discuta problema cea mai acută, respectiv criza forței de muncă în domeniul privat.

El a spus că a avut, marți,  o întâlnire în care a pregătit tema învățământului dual în județul Suceava și a anunțat că săptămâna viitoare, în 16 martie, va fi prezent la Suceava un reprezentant al Camerei de Comerț a regiunii Schwaben care vine la solicitarea autorităților județene și cu sprijinul președintelui regiunii Schwaben, Jurgen Reichert.

„Acesta vine pentru a discuta despre dezvoltarea învățământului dual din județul Suceava”, a spus Flutur.

El consideră că în județ este destul de modestă această formă de învățământ, fiind doar o singură clasă care specializează salariați pentru AMBRO în industria celulozei, iar pentru anul viitor sunt solicitări în domeniul auto, pielăriei și industriei alimentare.

„Ne-am uitat la colegii de la Brașov unde învățământul dual sprijinit tot de Germania are în momentul de față circa 100 de clase ce specializează pe diverse domenii și livrează mediului de afaceri forță de muncă calificată”, a spus Flutur.

La discuția de marți au participat reprezentanți ai ISJ Suceava, primarul Ion Lungu și reprezentanții CCI Suceava și s-a evidențiat că, pe de o parte, pare a fi un dezinteres în ceea ce privește pregătirea învățământului dual, iar pe de altă parte există o plângere continuă a mediului de afaceri privind lipsa forței de muncă și migrația forței de muncă ce creează mari probleme oamenilor de afaceri din județul Suceava.

„O soluție este specializarea forței de muncă, dar nu numai asta trebuie să fie ci și (nevoia n.r.) de a găsi stimulente financiare, pârghii legislative care să le propunem pentru stabilizarea forței de muncă în toate domeniile”, a spus Flutur.

El a exemplificat cu situația din turism unde, asociațiile de turism, întreprinzătorii în turism, se plâng de o fluctuație fără precedent a forței de muncă ce lucrează o lună-două și pleacă, în general, în străinătate, la muncă.(T.B.)


Intră acum și în grupul de