Peste 2100 de cazuri de viroze respiratorii şi pneumonii raportate în judeţul Suceava în prima săptămână de supraveghere epidemiologică din sezonul rece 2018-2019. Aproximativ 700 de persoane s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere.


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, că din data de 1 octombrie a început supravegherea epidemiologică a infecţiilor respiratorii şi a cazurilor de pneumonie, iar în prima săptămână din această lună au fost raportate de către medicii de familie şi medicii de specialitate  1.679 de cazuri de viroze respiratorii şi 433 de cazuri de pneumonii acute.

Sick Woman. Flu. Woman Caught Cold. Sneezing into Tissue

Ea a spus că majoritatea cazurilor de viroze respiratorii au fost raportate la grupa de vârstă 0-14 ani, 30 dintre cei diagnosticaţi cu această afecţiune necesitând internarea în spital.

Medicul sucevean a mai spus că în acelaşi interval cele mai multe cazuri de  pneumonie s-au înregistrat  la grupa de vârstă 0-4 ani, iar din totalul pacienţilor diagnosticaţi cu această boală 76 au necesitat internare în spital.

Zorescu a precizat că supravegherea epidemiologică a cazurilor de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, a pneumoniilor sau gripelor constă în raportarea săptămânală de către toţi furnizorii de servicii medicale a datelor rezultate în urma consultaţiilor efectuate în săptămâna precedentă pentru pacienţii diagnosticaţi cu aceste afecţiuni respiratorii.

„Monitorizarea acestor cazuri are ca scop alertarea rapidă a epidemiologilor şi clinicienilor privind apariţia gripei pe teritoriul României”, a explicat medicul sucevean.

Ea a menţionat că Suceava este unul dintre cele 10 „judeţe santinelă”, dată fiind poziţia geografică şi a traficul de persoane dinspre şi înspre Ucraina adăugând că la cazurile cu simptome clinice de gripă se recoltează probe care se trimit pentru analize de laborator la Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi.

Directorul executiv al DSP Suceava a subliniat că Ministerul Sănătăţii a repartizat în luna septembrie 2500 de doze de vaccin antigripal.

Cervical Cancer Vaccine

Zorescu a spus că dozele repartizate au fost distribuite cu prioritate Serviciului Județean de Ambulanță Suceava, secțiilor cu risc crescut din cadrul spitalelor (UPU, CPU, ATI, Maternitate, Boli Infecțioase) și medicilor de familie pentru vaccinarea cazurilor deosebite care se încadrează în grupele de risc (persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni-64 ani aflate în evidența medicilor de familie cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienței uman; gravide; persoane, adulți, copii, rezidente în instituții de ocrotire socială precum și persoane care acorda asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani).

Ea a mai declarat că în judeţul Suceava s-au vaccinat antigripal 711 persoane, majoritatea din rândul personalului medico- sanitar.

Totodată, medicii de familie au primit câte cinci doze de vaccin pentru categoriile de risc,  din prima tranșă, urmând ca o a doua tranşă însumând 2400 de doze de vaccin să fie  repartizată de către Ministerul Sănătăţii judeţului după data de 10 octombrie.

Medicul epidemiolog sucevean a arătat că vaccinarea antigripală reprezintă o metodă de prevenire a îmbolnăvirilor menţionând că în această zonă a ţării, ţinând cont de istoricul ultimilor ani, primele cazuri de gripă se înregistrează, de regulă, în a doua jumătate a lunii ianuarie.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de