176 de suceveni îşi continuă studiile primare, gimnaziale sau secundare în acest an şcolar în cadrul programului “A doua şansă”, numărul acestora fiind mai mic faţă de anul şcolar precedent. Cursurile sunt organizate la Gulia, Șcheia, Suceava și Vicovu de Sus


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, inspectorul şcolar Cezar Anuţei, a declarat pentru NewsBucovina că în acest an şcolar s-au înscris în programul “A doua şansă” 176 de cursanţi care doresc să-şi continue studiile fie în învăţământul primar, fie în învăţământul gimnazial şi secundar.

http://www.edtehno.info/

El a spus că în învăţământul primar sunt înscrişi 48 de cursanţi, iar în învăţământul gimnazial-secundar alţi 128 de cursanţi.

Anuţei a precizat că cei 178 de cursanţi îşi continuă studiile în patru unităţi de învăţământ din judeţul Suceava, respectiv la Şcoala Gimnazială Gulia Dolhasca unde învaţă 15 cursanţi în învăţământul primar şi 18 în învăţământul gimnazial-secundar, la

Şcoala Gimnazială Şcheia sunt 18 elevi în învăţământul primar şi 19 în învăţământul gimnazial-secundar, la Şcoala Gimnazială Nr. 7 Suceava sunt 15 cursanţi în învăţământul primar şi 49 în învăţământul gimnazial-secundar, iar la  Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus îşi continuă studiile 42 de cursanţi în învăţământul gimnazial-secundar.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava a menţionat că în anul şcolar 2017-2018 au fost înscrişi în programul „A doua şansă” 210 cursanţi dintre care în învăţământul primar 76 de cursanţi, iar în învăţământul gimnazial – secundar 134, procentul persoanelor adulte din totalul celor înscrişi în acest program fiind de 96 la sută.

El a mai spus că în anul şcolar 2017-2018 au finalizat studiile 26 de cursanţi înscrişi în învăţământul primar şi 27 de cursanţi înscrişi în învăţământul gimnazial-secundar.

Programul “A doua şansă” oferă posibilitatea continuării şi finalizării studiilor obligatorii şi se adresează persoanelor care au depăşit vârsta legală pentru a studia în învăţământul de masă.

Potrivit Metodologiei de organizare a procesului de învăţământ în cadrul Programului „A doua şansă”, acest program are ca scop sprijinirea copiilor, tinerilor şi adulţilor pentru recuperarea învăţământului primar, fiind deschis tuturor celor care nu au finalizat acest nivel de studii şi care au depăşit cu cel puţin patru ani vârsta de şcolarizare corespunzătoare învăţământului primar.

 

Pentru învăţământul gimnazial, programul oferă posibilitatea persoanelor cu vârste de peste 14 ani care, din motive sociale, nu au finalizat învăţământul gimnazial, să-şi poată completa şi finaliza educaţia de bază din cadrul învăţământului obligatoriu , precum şi pregătirea în vederea obţinerii unei calificări profesionale de nivel I, într-un anumit domeniu.

De menţionat este că absolvenții Programului “A doua șansă” din învățământul primar pot urma studiile în învăţământul gimnazial, iar absolvenţii învățământului secundar inferior pot continua studiile în învățământul secundar superior (ciclul superior al liceului) sau pot parcurge stagiile de pregătire practică, în urma cărora au posibilitatea de a obține și un Certificat de calificare profesională nivel 3.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de