Continuă demersurile pentru înființarea Alianței Franceze la Suceava. Sanda-Maria Ardeleanu: Peste 90 la sută dintre elevii județului sunt francofoni


Intră acum și în grupul de

Începând de anul viitor, Suceava ar putea să se alăture celor patru județe din România în care Alianță Franceză este prezentă și prin care comunitățile beneficiază de programe culturale și educaționale.

Profesorul universitar DHC Sanda-Maria Ardeleanu a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Biroul Francez din municipiul Suceava, că rectorul USV Valentin Popa a inițiat o serie de discuții la Ambasada Franței în România în timpul mandatului de ministru al Educației în vederea înființării și la Suceava a unei Alianțe Franceze.

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a ținut să precizeze că în timpul mandatului de la Ministerul Educației a fost foarte preocupat de susținerea ideii lansate de președintele Franței, Emmanuel Macron, legată de înființarea universităților europene.

„În deplasările pe care le-am avut la Bruxelles am susținut cu propuneri concrete această idee, ajutând în mod evident partea franceză pentru a implementa această linie de politică externă a Franței”, a spus universitarul Valentin Popa.

Acesta a evidențiat că în urma întâlnirilor cu ambasadorul Franței în România s-a conturat ideea înființării unei Alianțe Franceze la Suceava astfel încât să fie dezvoltate relațiile de cooperare.

„Am fost neplăcut surprins să aflu că nu avem într-o zonă în care francofonia este la loc de cinste o agenție franceză și am sugerat că ar trebui să fie o prioritate pentru partea franceză, pentru Institutul Francez, pentru Ambasada Franței și pentru francofonie în general”, a mai arătat Valentin Popa.

Profesorul universitar DHC Sanda-Maria Ardeleanu a precizat că în cursul zilei de marți echipa Institutului Francez din România la București s-a întâlnit cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și cu prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, pentru a discuta despre constituirea unei Alianțe Franceze la Suceava.

„O Alianță Franceză este o instituție a comunității și comunitatea este cea care solicită, acceptă și se implică în construirea unei Alianțe Franceze. Avem susținerea atât din partea Consiliului Județean, cât și din partea Prefecturii”, a arătat Sanda-Maria Ardeleanu.

Aceasta a evidențiat că echipa Institutului Francez din România la București a mai avut întâlniri cu reprezentanți ai Primăriei Suceava și ai unor instituții culturale, explicând că constituirea Alianței Franceze la Suceava este și „un test de solidaritate, un test de unitate a locuitorilor unei regiuni”.

Mai mult decât atât, profesorul universitar DHC Sanda-Maria Ardeleanu a subliniat faptul că în județul Suceava nu există nicio școală care să nu aibă limba franceză limbă de studiu, iar la Biroul Francez, la cererea comunității sucevene, au fost deschise, începând cu acest an, cursuri de limbă franceză pentru copii.

„Peste 90 la sută dintre elevii județului Suceava sunt francofoni”, a spus Sanda-Maria Ardeleanu, menționând că Suceava merită o Alianță Franceză.

La conferința de presă  a participat și Michel Monsauret, atașat de cooperare educativă și coordonator al Alianțelor Franceze în România, care a arătat că Alianțele Franceze au fost create la sfârșitul secolului al XIX-lea și sunt prezente în 136 de țări, în total fiind aproximativ 900 de Alianțe.

„Alianțele Franceze sunt asociații de drept local care sunt create de amici ai Franței și prieteni ai francofoniei care doresc să dezvolte proiecte culturale. La Suceava am întâlnit persoane și personalități care au dorința de a crea o Alianță Franceză: autoritățile orașului, ale Consiliului Județean, de la Universitate, profesori, Inspectoratul Școlar. Toți, cu o singură voce, ne-au spus da, așteptăm cu nerăbdare crearea unei Alianțe Franceze la Suceava”, a spus Michel Monsauret.

Acesta a menționat că a vizitat mai multe obiective, în Suceava fiind un mediu excepțional din punct de vedere cultural.

„Patrimoniul arhitectural ar fi probabil subiectul comun al colaborării noastre pe care îl reținem după această vizită. Tot ceea ce a fost prezentat cu atâta eficacitate de către interlocutorii noștri aici, la Suceava, ar trebui să ne ajute la crearea unei alianțe franceze, aici, la Suceava, până în vară”, a spus coordonatorul Alianțelor Franceze în România.

Michel Monsauret a explicat că în următoarele săptămâni va prezenta și va susține dosarul Sucevei la Paris astfel încât să mai fie constituită o Alinață Franceză, pe lângă cele patru din Constanța, Pitești, Ploiești, Brașov.

„O particularitate a Sucevei este contextul geografic interesant. Suceava, oraș și zonă de frontieră cu Ucraina și în proximitatea Republicii Moldova, are cu siguranță ce să ofere în cooperarea culturală, respectiv educativă”, a conchis Michel Monsauret.

La rândul său, Hélène Roos, directorul Institutului Francez din București, a spus că decizia înființării va fi a Fundației Alianța Franceză de la Paris.

„Ceea ce este important când ne lansăm într-o inițiativă de acest gen este să arătăm sustenabilitatea proiectului. Alianța Franceză este o asociație care trebuie să aibă și susținere publică și privată, care să fie coordonată și în comitetul căruia să existe reprezentanți din mediul economic, politic, universitar, de învățământ, care dau orientare acestei asociații, unei echipe executive, pentru a derula și dezvolta proiecte de promovare a limbii franceze, proiecte culturale, respectiv proiecte de cooperare. Alianța Franceză propune cursuri, respectiv certificări de limbă și competențe în limba franceză, activități culturale”, a evidențiat Hélène Roos.

Aceasta a mai arătat că în jurul acestui proiect este o concentrare de inițiative și  de persoane și și-a exprimat speranța ca proiectul de Alianță Franceză la Suceava să poată fi realizat în câteva luni.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de