Salvamontiștii dorneni au avut peste 90 de intervenții pe pârtiile de schi, în prima jumătate a sezonului de iarnă. În stațiune se înregistrează o creștere de 40 la sută a numărului de turiști


Intră acum și în grupul de

Directorul Serviciului Salvamont Vatra Dornei, Petru Ariciuc, a anunțat, joi, într-un comunicat de presă, că în prima jumătate a sezonului de iarnă, echipele de salvamontiști dorneni au avut 93 de intervenții pe pârtiile de schi, stațiunea înregistrând o creștere cu 40% a numărului de turiști față de aceeași perioadă a anului trecut.

Petru Ariciuc a precizat că sezonul de schi a debutat la Vatra Dornei pe 20 decembrie 2018,  gradul de ocupare fiind de aproape 100% până la jumătatea lunii ianuarie, nu numai la nivelul stațiunii Vatra Dornei, ci și al Țării Dornelor.

Vatra Dornei beneficiază de trei pârtii de schi: Parc, Veverița și Telescaun, toate fiind asigurate de serviciul de salvamont.

Directorul Salvamont Vatra Dornei a spus că securitatea turiștilor pe pârtiile de schi și traseele montane este asigurată de către 12 salvatori montani, din care 6 atestați și 6 voluntari. Din aceștia, 2 sunt asistenți medicali și doi paramedici.

„Chiar dacă la ora actuală nu există o rețea de trasee de schi care să facă legătura între cele 3 pârtii (două sunt interconectate), patrulele salvamont se deplasează cu ușurință de la o pârtie la alta cu ajutorul snowmobilului sau ssv-ului cu șenile”, a precizat Ariciuc.

Comunicarea între salvamontiștii de pe pârtii, posturile salvamont precum și administratorii pârtiilor de schi este vitală în cazul managementului situațiilor cu risc.

Ariciuc a spus că pentru reducerea timpului de intervenție în caz de accident, localizare și preluare optimă s-a realizat o rețea prin stații de emisie recepție astfel: fiecare salvamontist are o stație de emisie receptie, la bazele salvamont de la pârtiile Parc și Veverița au fost montate stații fixe de mare putere (25 W), iar la pârtia Telescaun a fost montată o astfel de stație chiar la punctul de administrație al instalației de transport pe cablu.

„Acoperirea radio în acest caz este de 100 % pe pârtiile de schi, iar legăturile radio prin stațiile de la bazele salvamont se pot face inclusiv pentru patrulele salvamont aflate pe crestele montane ale munților Giumalău, Calimani, Bistriței și Suhard”, a mai spus directorul Salvamont Vatra Dornei.

Petru Ariciuc a menționat că salvamontiștii dorneni au făcut un bilanț pentru prima jumătate de sezon.

Astfel, au fost 93 de intervenții pe pârtiile de schi, 3 intervenții în zona alpină, 41 de cazuri predate la ambulanță, 5 zile au fost alocate deblocării unor trasee turistice sau de legătură între pârtiile de schi, 7 zile au fost alocate asigurării cu alimente sau verificării periodice a căilor de acces către schituri sau chiliile din zonă.

Șeful Serviciului Salvamont a spus că un caz aparte este reprezentat la nivelul Țării Dornelor de lipsa ambulanțelor pentru cazurile de externare sau deplasarea la o unitate medicală pentru efectuarea de investigații medicale.

„În acest caz discutăm de persoane care nu se pot deplasa, persoane vârstnice, supraponderale, acces dificil la domiciliu etc.. În ultimii 4 ani, serviciul salvamont asigură cu titlul gratuit aceste intervenții, în ultimele 2 luni, 10 persoane beneficiind de acest tip de servicii”, a arătat Ariciuc.

Până în acest moment, Salvamont Romania, a înregistrat o creștere cu 14,65% a numărului de accidente fața de perioada similară a iernii trecute și o creștere cu 20,04% a numărului de accidente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă.

Aceasta creștere este o reflexie a creșterii exponențiale a numărului de turiști ce au ales sa-și petreacă vacanța pe pârtiile de schi.  

În ceea ce privește stațiunea Vatra Dornei, se constată o creștere cu 40 % a numărului de turiști sosiți în stațiune față de aceeași perioadă a anului trecut. Numărul de accidente și intervenții a crescut, dar raportul acestora față de numărul de turiști și zile de schi, este în scădere.

„Acest lucru reflectă o creștere a simțului de răspundere a turistului  față de ceilalți practicanți ai schiului sau snowboardului.  În acest sezon s-au înregistrat doar doua accidente prin tamponare sau acroșarea dintre doi schiori (un accident pe pârtia Veverița și un accident pe pârtia Parc)”, menționează Ariciuc.

El a mai arătat că la nivelul stațiunii Vatra Dornei colaborarea cu lucrătorii jandarmeriei montane este deosebită, în sensul că în sezonul de iarnă 2018 – 2019 intervențiile pe pârtiile de schi se desfășoară în conformitate cu procedurile și normele emise de Departamentul pentru Situații de Urgență. Astfel patrulările și  intervențiile pe pârtiile de schi sunt asigurate doar de membrii salvamont, lucrătorii jandarmeriei montane fiind solicitați în caz de forță majoră.

Echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de