Diversitate culturală europeană la Suceava


Intră acum și în grupul de

Timp de un 4 luni, în perioada 20.01.2009 – 20.04.2009, Fundaţia ANA va fi implicată într-un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Programul TINERET ÎN ACŢIUNE, Acţiunea 1 – Tineri pentru Europa, Sub-acţiunea 1.1 – Schimburi de tineri. Intitulat „STEREOTIPURI CULTURALE”, proiectul promovează integrarea socială şi diversitatea culturală a tinerilor din Europa, implicându-i în activităţi interculturale şi având ca nucleu stereotipurile existente pentru fiecare ţară participantă în cadrul proiectului. Organizatorul acestui proiect este Fundaţia ANA, Suceava.

Proiectul va desfăşura în perioada 15 – 24 martie 2009 un schimb de experienţă între tineri din România, Scoţia, Spania şi Italia şi va încerca să estompeze aspectele negative cunoscute despre ţările participante, promovând aspecte mai puţin cunoscute peste graniţe, dar cu impact pozitiv. Astfel, se va contribui la schimbarea mentalităţilor existente şi îndepărtarea stereotipurilor pentru a crea o imagine de ţară/ cultură în concordanţă cu realitatea. Pe parcursul celor 10 zile ale schimbului de tineret, participanţii din cele 4 ţări vor avea de prezentat materiale informaţionale despre organizaţia pe care o reprezintă şi despre ţara lor şi vor participa activ la discuţiile legate de prejudecăţile şi stereotipurile cu care se confruntă zilnic în ţara lor şi la activităţile din cadrul schimbului de tineret. Acest schimb de tineret îşi propune să pună în lumină atât aspectele negative, cât şi cele pozitive ale fiecărei ţări în parte şi să faciliteze promovarea diferitelor culturi prezente în cadrul schimbului de tineret.

Obiectivele proiectului sunt: identificarea principalelor stereotipuri şi prejudecăţi cu care fiecare din ţările participante se confruntă, sprijinirea înţelegerii reciproce între tinerii din ţările partenere în cadrul proiectului, facilitarea promovării diferitelor culturi prezente în cadrul proiectului.

Temele proiectului de faţă sunt conştiinţa europeană şi includerea socială. Prin aceste teme, Fundaţia ANA îşi propune să crească şi să întărească gradul de conştientizare al participanţilor asupra cetăţeniei europene, să demonstreze cât este de importantă relaţionarea acestora cu tinerii din alte ţări şi participarea la astfel de proiecte şi schimburi de tineret. Scopul acestui proiect este acela de a încuraja înţelegerea reciprocă între tinerii din diferite ţări în contextul cooperării europene.


Intră acum și în grupul de