DSVSA Suceava a aprobat funcţionarea a patru puncte temporare de sacrificare a mieilor

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, medicul veterinar Dănuţ Corneanu, a declarat, joi, pentru NewsBucovina, că în judeţul Suceava a fost solicitată şi aprobată funcţionarea a patru puncte temporare de sacrificare a mieilor, care vor fi deschise în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale.

El a spus că aceste puncte temporare au fost aprobate sanitar veterinar şi vor funcţiona în perioada 15-28 aprilie 2019, în aceleaşi spaţii în care au funcţionat şi în anii trecuţi, respectiv 2 în Suceava, unul în localitatea Bursuceni şi unul în Pătrăuţi.

De menţionat este că ANSVSA a informat într-un comunicat de presă că amenajarea unui punct temporar de sacrificare se face, ţinând cont de următoarele aspecte: de distanţele mari faţă de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, de numărul mare de miei destinaţi sacrificării în această perioadă, care trebuie să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinătate, de asigurarea la nivel local a numărului suficient de personal sanitar veterinar permanent care să realizeze controlul ante-mortem şi post-mortem al animalelor şi care să poată dispune măsuri în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare.

Sursa citată precizează că aceste puncte  temporare de sacrificare,  în care crescătorii de ovine pot sacrifica mieii, trebuie se respecte condiţiile de igienă, bunăstarea animalelor şi gestionarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU) stabilite de legislaţia sanitară veterinară.

Totodată, ANSVSA menţionează  că funcţionarea punctelor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 15 – 28 aprilie 2019 (premergătoare Paștelui catolic, respectiv Paștelui ortodox), între orele 07:00 – 17:00.

În comunicatul de presă al ANSVSA se arată că în cazul mieilor destinaţi sacrificării sunt necesare controlul stării de sănătate a animalelor şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislaţiei în vigoare, care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme şi localităţi indemne de boli transmisibile, precum şi verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului şi în timpul  tăierii, în toate unităţile aprobate pentru tăierea mieilor, inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de mişcare.

Aceeaşi sursă informează că transportul mieilor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi însoţite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente care să cuprindă informaţii despre lanţul alimentar.

“Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile/locurile amenajate temporar va fi obţinută numai la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar, iar marcarea cărnii (carcaselor) de miel rezultate în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar va fi realizată cu o marcă de sănătate de formă rotundă, cu un diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia trebuie să fie înscrise indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană”, se mai precizează în comunicatul de presă al ANSVSA.

(L.B.)

loading...