CMB va contribui la proiectul „Paştele în Bucovina” cu două expoziţii excepţionale


Intră acum și în grupul de

Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava pregăteşte două expoziţii inedite în cadrul proiectului „Paştele în Bucovina” iniţiat de CJ Suceava, una dedicată artistului plastic avangardist Victor Brauner, cealaltă împlinirii a 650 de ani de existenţă a Statului Moldav.
Prima expoziţie constituie o premieră pentru Suceava, fiind vorba de un pictor foarte cunoscut în lumea colecţionarilor de artă, ale căror tablouri sunt cotate în prezent la sute de mii de euro fiecare, a precizat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Centrului Muzeal „Bucovina” Suceava, Emil Ursu. „Expoziţia va avea loc în perioada 10-20 aprilie şi va cuprinde 16 lucrări ale lui Victor Brauner şi una semnată de acesta şi soţia sa, Margitt Kosch. În expoziţie va fi cea mai importantă lucrare aflată în România, «Personaj cu animal fantastic», cotată la 400.000 de euro, dar şi altele, precum «Peisaj din Dobrogea» cotat la 150.000 euro, «Portret de tânăr», «Compoziţie», «Femeie pe plajă». Pe lângă lucrări, în expoziţie vor fi şi afişe ale unor expoziţii Victor Brauner prezentate în Europa, precum şi cărţi despre artist. Va fi prezentat, de asemenea, un catalog realizat cu ocazia centenarului de la Piatra Neamţ”, a declarat Emil Ursu.

Acesta a menţionat că 6 dintre lucrări vor fi puse la dispoziţie de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, ele având un preţ total de asigurare de 735.000 de euro, alte 3 lucrări cu o valoare de asigurare de aproape 70.000 de euro, de la Muzeul de Artă Piatra Neamţ. Încă 7 tablouri provin de la doi colecţionari din Bucureşti, fiind vorba de 4 tablouri din colecţia privată a lui Vladimir Pană, fiul scriitorului Saşa Pană, acesta din urmă bun prieten cu pictorul, iar 3 din cea a lui Mihai Gavrilă.
Artist evreu, Victor Brauner s-a născut pe 15 iunie 1903 la Piatra Neamţ şi a murit în Franţa în 1966. Pe lângă cursurile Şcolii Evanghelice din Brăila, el a frecventat o scurtă perioadă pe cele ale Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti. Prima expoziţie personală a fost în 1924, la Bucureşti, fiind lucrări în stil expresionist. Din 1930, Brauner se stabileşte la Paris, unde se împrieteneşte cu Constantin Brâncuşi.

Cea de-a doua expoziţie se va deschide pe 23 aprilie şi va avea ca piesă centrală steagul de luptă al lui Ştefan cel Mare, realizat în anul 1500 şi dăruit mănăstirii Zografu din Muntele Athos. Steagul îl reprezintă pe Sf. Gheorghe străpungând balaurul. Este o piesă de tezaur aflată în colecţia Muzeului Naţional Bucureşti, valoarea de asigurare a steagului fiind de 50.0000 de dolari. Expoziţia va mai cuprinde exponate din colecţiile CMB, monede, obiecte de podoabă, ceramică (vase şi cahle).

Pentru prima expoziţie, care are în total o valoare de asigurare de 804.249 euro, Complexul Muzeal Bucovina trebuie să plătească o asigurare de 2.630 de euro, iar pentru cealaltă, a cărei valoare de asigurare este de 50.000 euro, încă 60 de milioane de lei vechi. “Fără un sprijin financiar, aceste două expoziţii nu vor putea fi aduse la Suceava şi de aceea fac un apel mai ales către agenţii economici privaţi, să ne ajute. Expoziţia Victor Brauner este cea mai importantă expoziţie temporară care s-ar organiza în România, iar steagul ar fi adus pentru prima dată la Suceava şi cred că este un simbol al Moldovei medievale”, a mai spus Emil Ursu.


Intră acum și în grupul de