Fosta tenismenă Raluca Ciulei va parcurge peste 1200 de kilometri pe jos prin țară într-un proiect pentru sprijinirea educației copiilor, în special din mediul rural. Ea va străbate județul Suceava în perioada 16-20 mai: Nu mai pot să văd atâția copii lăsați în urmă, privați de posibilitatea de a-și valorifica potențialul, de a ieși din cercul vicios al sărăciei și excluderii sociale


Intră acum și în grupul de

Fosta tenismenă Raluca Ciulei a anunțat, joi, că în perioada 11 mai – 9 iunie 2019 va parcurge, la pas, peste 1.200 de kilometri pentru educație, între Cluj-Napoca și Vama Veche, amintind că vara trecută a străbătut 600 de kilometri între Bistrița și București și a lucrat cu copiii din 40 de școli pe traseu, majoritatea din mediul rural.

Ea arată că merge din nou în acest proiect pentru că este timpul să fie arătată solidaritate și să fie cerute și obținute schimbările necesare în sistemul educațional.

„Merg pentru că nu mai pot să văd atâția copii lăsați în urmă, atâția copii lipsiți de un minim de bunăstare și îngrijire, atâția copii privați de posibilitatea de a-și valorifica potențialul, de a ieși din cercul vicios al sărăciei și excluderii sociale, de a deveni adulți care se adaptează cu succes la cerințele vieții.

Merg pentru că este timpul să arătăm solidaritate, să cerem și să obținem schimbările necesare în sistemul educațional, și nu numai, schimbări care să aducă valoare adăugată celor ce beneficiază de el. Fac apel insistent să ne trezim până nu este prea târziu. Avem nevoie de o reformă profundă în educație, întocmită documentat, gândită atât de oameni din domeniul ei cât și din afara lui; avem nevoie de dascăli competenți, educați să facă față generațiilor atât de diferite față de cele cu ce eram obișnuiți. Dar avem nevoie și de inițiative la firul ierbii, cu oameni care nu mai au timp să aștepte reforma și se implică de azi, oameni care activează resurse deja existente și dezvoltă comunități puternice”, susține Raluca Ciulei.

Ea a artă că a cunoscut o elevă de clasa a doua, Maria, dintr-un sat din Ardeal care trăiește într-o sărăcie lucie împreună cu încă patru frați, având mama alcoolică, iar tatăl plecat de-acasă.

„Petrec câteva zile cu acești copii, timp în care ne jucăm, facem matematică și învățăm să citim. În cea de-a patra zi, Maria desenează pe o foaie mare de hârtie visul ei. Se desenează într-o casă spațioasă, așezată la o masă cu multe cărți în jur. Alături se desenează mare, îmbrăcată într-un halat alb. “Doresc să devin doctor când voi fi mare, să ajut mulți oameni. Pentru asta este nevoie să muncesc mult.”, îmi spune fetița cu un zâmbet adorabil.

Timpul să arătăm solidaritate este acum. Maria și frații ei nu mai pot aștepta. Refuz să cred că ei sunt doar niște cifre în niște statistici pe hârtie”, a menționat inițiatoare proiectului.

Raluca Ciulei precizează că în drumul ei s-ar bucura să fie întâmpinată și însoțită de cât mai mulți oameni solidari acestei cauze.

„Ne vom cunoaște și vom afla împreună cum să ne implicăm cu sens în comunitățile noastre și cum putem colabora.În școlile care mă vor, mă voi opri, ne vom juca și voi povesti cu elevii, profesorii și părinții prezenți. Voi lăsa apoi o serie de activități practice pentru preșcolari, școlarii mici și elevii de gimnaziu, pe care le-am pilotat cu succes în alte școli”, a mai spus aceasta.

În proiectul Ralucăi Ciulei are alături oameni exemplari din toate colțurile lumii, precum Kent Hoffman, unul din dezvoltatorii programului de educație parentală “Cercul Siguranței” sau Mircea Miclea un psihoterapeut de excepție și fost ministru al Educației.

Raluca Ciulei a trăit 21 de ani în SUA, Elveția și Germania și a fost în clasamentul mondial la tenis de câmp.

A studiat informatică, logică și știinte cognitive la University of Pennsylvania în Philadelphia, SUA, a studiat matematică la una dintre cele mai prestigioase universități din Elveția, ETH Zürich care a dat peste 20 de laureați ai Premiului Nobel, cel mai cunoscut fiind Albert Einstein, iar din vara anului 2017 s-a întors în România, unde desfășoară proiecte educaționale cu Asociația pe care o conduce, Love for Life în România rurală, iar misiunea proiectelor este “Niciun copil lăsat pe dinafară. Nicio comunitate rămasă în urmă.”

În județul Suceava marșul va începe din 16 mai | joi

Vatra Dornei SC – Pojorâta SC [37 km | 7h 30’]

Plecare: 8 A.M. de la Izvorul „Sentinela” din Parcul Central, Vatra Dornei

– ajungem în jur de ora 9:00 în Argestru

– ajungem în jur de ora 11:00 în Iacobeni [ACTIVITĂȚI CU COPIII la Școala Gimnazială Iacobeni]

– ajungem în jur de ora 13:30 în Mestecăniș

– ajungem în jur de ora 17:00 în Pojorâta SC 7h 30’ [ACTIVITĂȚI CU COPIII la Școala Gimnazială Pojorâta]

17 mai | vineri

Pojorâta SC – Gura Humorului SC [40 km | 8h]

Plecare: 8 A.M. de la Școala Gimnazială Pojorâta

– ajungem în jur de ora 10:00 în Câmpulung Moldovenesc [ACTIVITĂȚI CU COPIII la Școala Gimnazială „Teodor V. Ştefanelli” Câmpulung Moldovenesc]

– ajungem în jur de ora 14:30 în Prisaca Dornei

– ajungem în jur de ora 14:15 în Molid

– ajungem în jur de ora 15:30 în Frasin [ACTIVITĂȚI CU COPIII la Școala cu Clasele I-VIII Frasin]

– ajungem în jur de ora 18:00 în Gura Humorului SC

18 mai | sâmbătă

Gura Humorului SC – Suceava SC [37 km | 7h 30’]

La ora 8 A.M. ACTIVITĂȚI CU COPIII la Școala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului

– ajungem în jur de ora 13:30 în Troițța – Ilișești

– ajungem în jur de ora Suceava SC 7h 30’ [ACTIVITĂȚI CU COPIII la Palatul Copiilor Suceava]

19 mai | duminică

Suceava SC – Liteni SC [34 km | 7h]

Plecare: 8 A.M. de la Statuia lui Ștefan cel Mare din Suceava

– ajungem în jur de ora 9:30 în Plopeni [ACTIVITĂȚI CU COPIII la Școala Gimnazială Plopeni]

– ajungem în jur de ora 11:00 în Salcea [ACTIVITĂȚI CU COPIII la Școala Gimnazială ”Aurelian Stanciu” Salcea]

– ajungem în jur de ora 13:00 în Văratec

– ajungem în jur de ora 16:00 în Știrbăț

– ajungem în jur de ora 17:00 în Liteni [ACTIVITĂȚI CU COPIII la Liceul Tehnologic “Iorgu Vârnav” Liteanu]

20 mai | luni

Liteni SC – Pașcani IS [40 km | 8h]

Plecare: 8 A.M. din Liteni din fața Primăriei Liteni

– ajungem în jur de ora 10:00 în Poiana

– ajungem în jur de ora 11:00 în Dolhasca [ACTIVITĂȚI CU COPIII la Grupul Scolar „Oltea Doamna” Dolhasca]

– ajungem în jur de ora 9:00 în Gulia

– ajungem în jur de ora 13:30 în Probota


Intră acum și în grupul de