Spitalele din judeţ nu sunt de vină pentru „avalanşa” de cazuri ajunse la UPU în zilele de week-end

Concluzia la care a ajuns conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava în urma discuţiilor purtate cu managerii de spitale din judeţ, este aceea că majoritatea bolnavilor din judeţ care ajung în zilele de week-end la Unitatea Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au trimitere de la celelalte unităţi din teritoriu, ci vin pe cont propriu. Situaţia este asemănătoare şi în cazul pacienţilor suceveni care se prezintă în clinici universitare din alte judeţe, foarte puţini dintre ei având trimitere de la Spitalul Judeţean sau celelalte spitale sucevene.

În urma declaraţiilor recente făcute de directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, dr. Doina Elena Ganea, că activitatea UPU este sufocată la sfârşit de săptămână de un număr foarte mare de bolnavi trimişi de alte spitale din judeţ, şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a convocat marţi, managerii spitalelor pentru a afla exact care este situaţia. Aceştia au adus situaţiile cu prezentările la spital în zilele de week-end, din perioada 1 februarie până pe 17 martie. Potrivit directorului Lăzăreanu, în perioada menţionată s-au prezentat la Spitalul Judeţean Suceava circa 15.000 pacienţi în zilele de week-end, din care 10.276 prin UPU, iar 4.663 prin serviciul de cronici. Au fost internaţi 30% dintre pacienţii prezentaţi la UPU şi 10% din cei prin serviciul cronici.

La UPU, au ajuns de la Fălticeni 195 persoane, 148 de la Gura Humorului, 93 de la Dolhasca, 79 de la Rădăuţi. “La UPU s-au internat 71% din cazuri, din care doar 3% aveau trimitere de la medicii de familie, iar 26% de la medicii specialişti. În total, 29% a trecut pe la un medic, restul s-a prezentat direct. La Spitalul Judeţean vin oameni fără trimitere din toate colţurile judeţului. Am rugat managerii de spitale să transmită medicilor de acolo că sunt afecţiuni care pot fi tratate în spital şi să convingă pacienţii să se trateze acolo. Să-i trimită la Spitalul Judeţean doar când sunt depăşiţi de situaţie”, a precizat directorul DSP.

„În ce priveşte cazurile ajunse în alte spitale din ţară cu trimitere de la spitalele noastre, ar fi justificat ca managerii să fi dat trimiterea la cererea pacientului sau a familiei, neputând să îngrădească acest drept al pacientului”, spune dr. Lăzăreanu.
Din februarie până acum, de la spitalul sucevean au ajuns în alte judeţe 1-3 cazuri în zilele de week-end, de la Rădăuţi doar 2-3 trimiteri pe week-end sunt la alte spitale, majoritatea la cerere. De exemplu, din cele 1.344 de prezentări la spitalul rădăuţean, în perioada menţionată, 44 cazuri au fost trimise în altă parte. La Fălticeni, sunt trimise în altă parte cam 3-4 cazuri la 30-50 de prezentări. La Spitalul Gura Humorului este o situaţie specială: „Medicii sunt obligaţi să trimită pacienţi în altă parte, din cauză că acolo există un singur medic de gardă, iar dacă este un caz din altă specialitate decât cea a medicului, sigur trebuie trimis, spune Alexandru Lăzăreanu. De aceea, sunt ceva mai multe trimiteri de la spitalul humorean: din 28 prezentări pe 1 februarie, 6 cazuri au fost trimise în altă parte. Dr. Lăzăreanu a mai precizat că unele cazuri care necesită intervenţii chirurgicale ar putea fi tratate la spitalele din judeţ, dar numărul redus de anestezişti nu permite acest lucru. La spitalele din Câmpulung, Vatra Dornei şi Fălticeni este un singur medic anestezist, iar la Rădăuţi – 2. „Nu din rea voinţă medicii trimit anumite cazuri, dar nu au acoperire legală să facă anumite lucruri”, a conchis şeful DSP Suceava.