Şi handbalul are un scandal numit „valiză”!


Intră acum și în grupul de

Handbalul românesc intră într-un alt mare scandal. De această dată, tonul este dat din afara graniţelor ţării şi aduce în prim-plan un posibil caz de corupţie, consemnat la returul barajului pentru calificarea la CM masculin dintre România şi Muntenegru, în iunie 2008.
Arbitrii danezi Martin Gjeding şi Mads Hansen, care au condus meciul respectiv la Oradea (29-24 pentru România), susţin, conform publicaţiei Jyllands-Posten, că le-au fost oferiţi câte 30.000 de euro pentru a favoriza naţionala ţării noastre. Forul danez a fost informat imediat de încercarea de mituire, refuzată de arbitri. Totodată, Gjeding şi Hansen au făcut raport şi către EHF.

„Nu am văzut asta ca pe o problemă serioasă. Nu era motiv să se raporteze mai departe, când Mads (n.r. – Hansen) şi Martin (n.r. – Gjeding) au spus «nu» ofertei“, a afirmat Ole Petersen, preşedintele Comitetului de Arbitraj danez. În schimb, directorul federaţiei daneze, Morten Stig Christensen, s-a arătat nemulţumit de faptul că EHF nu a făcut nimic după raportul celor doi arbitri, susţinând: „Dacă federaţia daneză ar fi ştiut despre acest caz, ar fi reacţionat imediat“.

Conform presei daneze, cei doi arbitri, Martin Gjeding şi Mads Hansen, au fost primiţi la aeroportul din Oradea de selecţionerul român Aihan Omer şi de fostul vicepreşedinte al federaţiei române, Petre Paleu, care le-ar fi propus apoi bani.
Federaţia Internaţională de Handbal s-a autosesizat şi a cerut EHF-ului să facă investigaţii. În plus, arbitrii care au ecusoane IHF au fost invitaţi să-şi precizeze punctele de vedere în funcţie de aceste rapoarte. IHF îşi rezervă dreptul de a lua măsuri.

Dar ce riscă handbalul românesc? Conform unor surse, FRH poate primi de la sancţiuni pecuniare, până la restrângerea activităţii internaţionale din toate competiţiile. Practic, România riscă să fie exclusă, atât din întrecerile la nivelul reprezentativelor, cât şi la nivel de cluburi. Unul dintre arbitrii de top din România a declarat pentru ProSport, sub protecţia anonimatului, că au fost mai multe situaţii la meciurile pe care le-a condus în cupele europene când i s-au propus diferite sume de bani pentru a avantaja una dintre părţi. „Mi s-au oferit bani la mai multe partide, dar bineînţeles că i-am refuzat. Nu am notat însă nimic în raport pentru că nu aveam dovezi“, a susţinut interlocutorul.

Scandalurile privind cazurile de corupţie au pornit din Germania. Despre THW Kiel s-a spus că a oferit bani arbitrilor în 2007, când a câştigat Liga Campionilor, iar arbitrii Lemme şi Ulrich au fost acuzaţi că ar fi primit 50.000 de dolari pentru a favoriza pe Chehovskie Medvedi să câştige Cupa Cupelor în dauna lui Valladolid, în 2007. Suma respectivă a fost găsită în geanta lui Ulrich la controlul vamal. Arbitrul german a susţinut însă că nu ştia de bani şi îi suspectează pe ruşi că i-au introdus suma în geantă pentru a fi compromişi.

Într-un caz similar, echipa de fotbal Ceahlăul a fost suspendată de UEFA pentru un an din toate competiţiile europene pe baza unui raport de arbitraj. Decizia a fost luată în urma meciului de la Piatra Neamţ din Cupa Intertoto, cu Austria Viena, cazul „folcloristele“ fiind mult mediatizat la vremea respectivă. Printre altele, arbitrii au consemnat în raport că li s-au adus dame de companie la masă.


Intră acum și în grupul de