Regiunea Nord-Est nu mai e cea mai săracă zonă din țară și a devansat regiunile Sud-Vest și Vest. Sociolog sucevean: Regiunea a recuperat prin atragerea de fonduri europene, dar rămâne în urmă din cauza subfinanțării cronice


Intră acum și în grupul de

Regiunea Nord-Est a recuperat în ultimii ani decalajele față de alte regiuni ale țării și nu mai este cea mai săracă din țară, devansând regiunile Sud-Vest și Vest, potrivit datelor publicate de CNSP în Proiecţia principalilor indicatori în profil teritorial și preluate de cursdeguverare.ro  

Astfel, regiunea Nord-Est contribuie cu mai mult de 10 la sută la PIB, în timp ce Sud-Vest cu 7,4 la sută, iar regiunea Vest cu 9,2 la sută.

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a declarat pentru News Bucovina că subfinanțarea cronică împiedică regiunea Nord-Est să se dezvolte mai mult.

„Datele arată că polul sărăciei în România sunt județele de la Dunăre, inclusiv ruralul județului Constanța, iar principala problemă a regiunii de Nord Est este subfinanțarea cronică”, a spus sociologul sucevean.

El a explicat că deși județul Timiș are cea mai mare contribuiție la PIB-ul țării,  regiunea Vest este pe penultimul loc în țară.

Astfel, regiunea Vest care include județele Timiș, Arad, Caraș Severin și Hunedoara este penultima pentru că județele Caraș Severin și Hunedoara sunt foarte sarace și trag în jos PIB-ul regional care este asigurat în proporție de trei sferturi din contribuțiile Timiș și Arad.

Sociologul sucevean  a menționat că dezvoltarea regiunii Nord Est a avut ca principal motor absorbția fondurilor europene.

El a amintit că în 2016, comisarul european pentru dezvoltare regională de la vremea respectivă, Corina Crețu, arăta că deși era cea mai săracă regiune a țării, Regiunea de Nord-Est are cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene din perioada 2007 – 2013 și că s-au folosit banii europeni mult mai bine decât în celelalte șapte regiuni din România.(T.B.)


Intră acum și în grupul de