Mai multe activităţi de educație financiară au fost derulate în judeţul Suceava în anul școlar 2018-2019


Intră acum și în grupul de

Mai multe activităţi de educaţie financiară s-au derulat în cursul anului şcolar 2018-2019 în judeţul Suceava în cadrul unui proiect adresat elevilor din învăţământul preuniversitar “Să vorbim despre bani şi bănci”.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a informat, luni, într-un comunicat de presă, că

Agenţia Suceava a BNR a organizat și în acest an, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, activităţile din cadrul proiectului educațional adresat elevilor din învăţământul preuniversitar “Să vorbim despre bani şi bănci”, care se derulează în baza unui Protocol de colaborare încheiat între cinci instituții din România, printre care BNR şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

Sursa citată menţionează că în acest fel banca centrală urmăreşte să informeze cu privire la rolul, atribuţiile şi funcţiile principale ale BNR, precum şi însuşirea unor noţiuni economice de bază şi a unui vocabular financiar-bancar.

Astfel, în cadrul proiectului, Agenţia Suceava a BNR a organizat, la sediul unităților de învățământ, dar a găzduit și la sediul său, activităţi educaţionale distincte derulate pe toată durata anului școlar, cu accent în cadrul evenimentelor “Săptămâna mondială a banilor” și  „Săptămâna altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun”, se arată în comunicatul de presă al ISJ Suceava.

Conform ISJ Suceava, la aceste activităţi, desfăşurate în perioada septembrie 2018 – iunie 2019,  au  participat 1.148 de elevi şi 70 cadre didactice provenind din 20 unități școlare din judeţul Suceava, iar dintre aceştia 275 elevi și 15 cadre didactice sunt din mediul rural, în timp ce 873 elevi și 55 cadre didactice provin din zona urbană.

În comunicat se precizează că atât elevii, cât şi cadrele didactice au audiat prezentările realizate de reprezentanţii Agenţiei Suceava a BNR ce au avut ca temă istoria băncii centrale şi a monedei naţionale.

Totodată,  elevilor şi cadrelor didactice le-au fost prezentate elementele de siguranţă ale bancnotelor şi monedelor româneşti aflate în circulaţie şi au avut posibilitatea să vizionete filmele educaţionale: „Istoria banilor”, „Elementele de siguranţă ale bancnotelor” şi „Viaţa bancnotelor”, realizate de banca centrală.

De asemenea, 1.528 de elevi și 110 cadre didactice sucevene au avut oportunitatea de a viziona expoziția “ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote și monede” în perioada 15 noiembrie 2018 – 15 iunie 2019, la sediul Agenției BNR Suceava. 

Tematica abordată a fost foarte apreciată de către participanţi, care au transmis organizatorilor numeroase impresii favorabile, precum cele de mai jos:

“Vineri, pe 10 mai 2019, doamna noastră ne-a făcut o surpriză. Pentru a ne face lecțiile mai atractive, ne-a dus la BNR, Agenția Suceava. Mare mi-a fost mirarea când am intrat în clădire! De la monede din Antichitate, emise de diverse state şi imperii, până la bancnote moderne din 59 de țări și de pe teritoriul a 6 continente erau obiectul nostru de studiu pe ziua de azi. Fascinant! Animale domestice, păsări și animale mitologice, mamifere și animale marine, multe, multe specii din fauna lumii erau prezente pe acele monede și bancnote. Parcă eram Magellan, călătorind în jurul lumii! Am ascultat povești despre istoria bancnotelor și am vizionat videoclipuri despre fabricarea și economisirea banilor. Am reținut că  bancnotele rupte pot fi schimbate doar dacă una dintre serii se vede complet. Fiecare bancnotă are o serie diferită. Nu se vor întâlni niciodată două bancnote cu aceeași serie. Mi-au plăcut și povestioarele despre păsările salvatoare. A fost o zi foarte interesantă! Îi mulțumesc doamnei pentru idee, dar și personalului de la BNR care și-a făcut timp pentru noi.”

(Toma Dragoș Ionuț – Școala Gimnazială nr.1 Suceava)

“Cu toții folosim banii, dar foarte puțini știm adevărata lor poveste; cu ajutorul BNR Suceava în cadrul expoziției „ZooMonetar” am aflat foarte multe informații despre monedele și bancnotele din cele mai vechi timpuri și din țări îndepărtate.  Pentru această minunată activitate mulțumesc doamnei director de la BNR Suceava, dar și colegilor pentru căldura cu care ne-au primit de fiecare dată, pentru bagajul de informații cu care am plecat de la dumnealor, dar și pentru minunatele cadouri. Mulțumesc ! ”

 (Midvighi Anamaria – Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava)

“Apreciem implicarea BNR in educarea tinerilor in domeniul financiar-bancar. În urma vizionarii filmuletelor legate de bani, elevii clasei a IX a C din Colegiul Economic ,,D.Cantemir ” Suceava au avut de învatat și aflat multe lucruri legate de istoria banilor, a leului romanesc, a Monetăriei și Imprimeriei Naționale.”

(prof. Lăzăreanu Elena – Colegiul Econimice ,,Dimitrie Cantemir” Suceava)

ISJ Suceava a anunţat că, în anul şcolar 2019-2020, BNR va extinde “sfera de cuprindere a activităţilor educaţionale” prin realizarea unor prezentări direct la sediile unităţilor de învăţământ din judeţele arondate Agenţiei, în Suceava şi Botoşani, pentru a facilita accesul cât mai multor elevi din învăţământul preuniversitar la cunoştinţe din domeniul financiar – bancar.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de