Căldura aduce la UPU tot mai mulţi pensionari cu probleme neurologice


Intră acum și în grupul de

Numărul pensionarilor care ajung la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava cu probleme neurologice s-a dublat în ultimele zile din cauza temperaturilor atmosferice ridicate. Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale judeţene, dr. Tiberiu Brădăţan, a precizat vineri, că în fiecare din cele două zile călduroase s-au înregistrat câte nouă pacienţi în vârstă cu ameţeli, faţă de un număr de cinci în zilele obişnuite. „Au ajuns în Urgenţe cu sindroame vertiginoase, dar după tratament intravenos şi consult neurologic au putut pleca acasă cu reţetă”, a spus Tiberiu Brădăţan.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a cerut spitalelor şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă să ia toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei în zilele caniculare.

Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, bioinginerul medical Adrian Popescu, a afirmat că, la solicitarea ministerului de resort, DSP va verifica şi supraveghea condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, respectiv asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă şi asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.

De asemenea, vor fi verificate condiţiile igienico – sanitare din unităţile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare). În plus, în această perioadă, se vor intensifica măsurile de protecţie a stării de sănătate a personalului medical şi se va acorda o mai mare atenţie verificării condiţiilor de colectare, depozitare şi evacuare a deşeurilor menajere.

„Deocamdată, în judeţ este cod verde iar principala noastră activitate este informarea. În perioadele cu cod roşu, pe lângă măsurile deja luate, se vor instala şi puncte de prim ajutor în câteva farmacii din judeţ. Principalul avantaj al descentralizării este că, odată cu preluarea asistenţilor şcolari, primăriile vor asigura atât personalul cât şi apa din aceste puncte de prim ajutor ”, a spus Adrian Popescu.

În vederea prevenirii problemelor de sănătate, în timpul perioadelor cu temperaturi crescute, medicii recomandă evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11.00 – 18.00. În încăperi, aparatul de aer condiţionat va fi reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, iar ventilatoarele nu vor fi folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.

În cazul în care nu există aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, se recomandă ca două-trei ore zilnic să fie petrecute în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Se vor purta pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise şi se vor consuma zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.


Intră acum și în grupul de