Garda de Mediu, cu ochii pe groapa de gunoi de la Mirăuţi


Intră acum și în grupul de

Comisarii suceveni ai Gărzii de Mediu vor patrula în permanenţă în zona platformei de deşeuri de la Mirăuţi, închisă la începutul anului, după ce operatorul Test Prima a călcat din nou „pe bec”. „S-au primit sesizări telefonice de la cetăţenii din zona Mirăuţi, că maşini de la Test Prima şi Rosal continuă să depoziteze deşeuri pe platformă. Comisarii noştri au identificat o maşină a firmei Test Prima ce nu a apuca să descarce. Întrebat ce face acolo, şoferul a spus că de fapt, el a venit să încarce maşina pentru un transport la groapa de la Fălticeni”, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache.

Comisarii şi-au dat seama imediat că este o minciună deoarece deşeurile existente deja la groapa de la Mirăuţi nu trebuie luate de acolo, ci în acel perimetru trebuie făcute lucrări de ecologizare, iar la Fălticeni trebuie transportate deşeurile produse în momentul de faţă.

Adriana Iordache a precizat că administratorul firmei Test Prima nu doreşte să răspundă la telefon atunci când este sunat de comisari, astfel că luni i s-a trimis o adresă, precum şi firmei Rosal, prin care sunt avertizate că vor fi sancţionate dacă se va constata că depun deşeuri la groapa de pe Mirăuţi.

În urmă cu aproximativ două luni, firma Test Prima a fost sancţionată cu 1 miliard de lei vechi pentru că a fost surprinsă în timp ce depozita gunoi la groapa de la Mirăuţi, şi chiar a eliberat chitanţe fiscale pentru acest serviciu. „În instanţă, practic ei au recunoscut că au făcut acest lucru deoarece solicită transformarea amenzii în avertisment. Ei practic sfidează atât instituţia noastră cât şi legea”, a afirmat Adriana Iordache.

Aceasta a mai spus că Primăria Suceava şi Test Prima vor face obiectul unui control, la sfârşitul acestei luni deoarece la obţinerea avizului de mediu pentru închiderea gropii de a Mirăuţi s-au trasat 3 măsuri ce trebuiesc îndeplinite la 30 septembrie. „Prima măsură este executarea digului de protecţie pe malul drept al râului Suceava. A doua măsură este realizarea drenului colector, a bazinului de recepţie-decantare, o staţie de pompare automată şi conducte de transport a levigatului. Cea de a treia măsură este nivelarea şi compactarea pentru a nu exista gropi denivelatoare pe platformă”, a conchis Adriana Iordache.


Intră acum și în grupul de