Peste 2000 de elevi suceveni încep şcoala printre schele şi moloz


Intră acum și în grupul de

Zeci de unităţi şcolare din judeţ sunt înainte de începutul noului an şcolar, adevărate şantiere, cu săli de clasă dezafectate, pline de moloz. Mai grav este faptul că lucrările din şcolile şantier au fost abandonate de către constructori şi mii de elevi din judeţ sunt nevoiţi să înceapă noul an şcolar în asemenea condiţii.

În toate unităţile şcolare din judeţul Suceava în care s-a început reabilitarea sau construcţia de clădiri noi a fost sistată orice lucrare din cauză lipsei de fonduri, precum şi din cauza datoriilor acumulate pentru plata lucrărilor deja efectuate.

Şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete, a declarat că în judeţ s-au acumulat datorii de 25 de milioane de lei, iar pentru finalizarea lucrărilor începute şi abandonate ar mai fi necesare 160 de milioane de lei.

Un exemplu este corpul B al Şcolii cu clasele I-VIII din Milişăuţi, ce nu poate fi folosit pentru derularea orelor de curs din cauza lucrărilor de reabilitare începute şi ulterior abandonate.

Clădirile şcolilor din Văşcăuţi, Podu Coşnei, Strâmtura şi Botoşeniţa Mare au fost dezafectate, iar procesul educaţional este imposibil de reluat odată cu începerea noului an şcolar. Grădiniţa cu Program Normal nr.2 din Marginea este în construcţie, iar lucrările au fost stopate, la fel ca şi Grădiniţa din Milişăuţi.

Lucrări începute şi nefinalizate sunt şi la grădiniţele „Prichindel”, „Aşchiuţă” şi „1, 2, 3” din municipiul Suceava, precum şi grădiniţa din Udeşti. Şi la şcolile din Adâncata, Sadova, Hârtop şi Volovăţ elevii vor sta printre schele şi moloz.

În şcolile şantier sunt aşteptaţi să înceapă noul an 2.100 de elevi sau preşcolari din judeţul Suceava.

Potrivit conducerii IŞJ Suceava, 75 de unităţi şcolare din judeţ sunt în reparaţii capitale, în 13 şcoli se fac lucrări de racordare la utilităţi, iar în două şcoli s-au demarat lucrări de consolidare a clădirilor. Din păcate, în toate situaţiile, lucrările au fost întrerupte.

Mai trebuie precizat că, din cele 927 de şcoli din judeţ, doar 286 au autorizaţie de funcţionare, 54 de şcoli sunt în curs de autorizare şi 587 de şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.


Intră acum și în grupul de