Gripa porcina bate la portile judetului


Intră acum și în grupul de

Multitudinea de cazuri de gripă nouă confirmate la Iaşi, dar şi cele înregistrate cu decese în Ucraina a pus în alertă autorităţile sanitare sucevene, semn că gripa porcină se apropie de „zona noastră”. „Ne aşteptam la această extindere a pandemiei, dar nu aşa de repede să ajungă la noi. Noutatea la noi, este că au apărut cazuri autohtone. Până acum erau „de import”.

Este o situaţie cu care nu ne-am mai confruntat. De o asemenea amploare. Trebuie evitată panica, pentru că aceasta poate avea consecinţe grave. Ideea este ca populaţia să fie conştientă că este expusă şi de aceea trebuie să respecte nişte reguli de comportament”, a declarat Corina Stănescu, şeful Secţiei Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

Acesta a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că persoanele cu simptome de viroze nu au ce căuta la Urgenţe sau în Triajul secţiei de boli infecţiose pentru că pot contamina şi alte persoane, ci trebuie să se prezinte în compartimentul special amenajat de Boli acute respiratorii. „Nu trebuie decât să citească ceea ce scris la intrare în secţia de infecţioase. Au indicaţii foarte precise”, a afirmat Corina Stănescu.

Referindu-se la regulile de comportament pentru populaţia expusă virusului gripal AN1H1 în contextul epidemiologic actual, aceasta a arătat că persoanele ce prezintă temperatura de 38,5 grade Celsius şi simptome clinice de viroze respiratorii- mialgii (dureri musculare), tuse seacă, secreţii nazale apoase, dureri în gât, trebuie să se izoleze la domiciliu, să anunţe medicul de familie care decide anunţarea DSP. Cei care au revent din străinătate sau au contactat persoane care cu sosit, şi prezintă semene de viroze se vor prezenta la secţiile de Boli infecţioase în compartimentul special amenajat a cărei locaţie este indicată explicit prin anunţuri.

„Se vor respecta indicaţiile medicale privind izolarea. Legislaţia prevede sancţiuni pentru persoanele ce se opun izolării pe timp de pandemie”, a ţinut să menţioneze Corina Stănescu.

În compartimentul special amenajat în secţia de Boli infecţioase, ce include un cabinet, acces separat şi două saloane sunt ţinuţi pacienţii până la confirmarea diagnosticului, iar în cazul în care rezultatul probelor biologice şi virusologice sunt pozitive aceştia sunt trimişi la Iaşi unde urmează tratamentul etiologic.

Medicul sucevean a explicat că, în cazul în care va fi necesar iar numărul saloanelor este insuficient se are în vedere suplimentarea lor şi se vor aduce chiar şi cadre medicale pensionare.


Intră acum și în grupul de