ISJ Suceava scormoneste dupa norme ce ar trebui desfiintate pentru a atinge cifra impusa de MECTS (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Numărul de posturi ce vor fi desfiinţate la nivelul sistemului de învăţământ vor fi publicate într-o altă Ordonanţă de Urgenţă pentru că actuala trebuie corectată. „S-a făcut o greşeală de tipar. Tabelul cu judeţele şi cifrele corespunzătoare s-a decalat şi în dreptul unor judeţe apăreau cifrele corespunzătoare altora. De exemplu, la Buzău apărea cam 1.000 de disponibilizări cifră ce de fapt era pentru Bucureşti. Buzăul are cam 6.000 de tot. Vă închipuiţi ce ar fi însemnat să fie disponibilizaţi acolo 1.000 de oameni. Pe noi cifra care apărea iniţial ne-ar fi avantajat pentru că erau vreo 300 în condiţiile în care, în judeţ trebuiesc reduse de fapt 500 de norme”, a spus marţi, în cadrul unei conferinţe de presă şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete.

Potrivit acestuia Ministerul Educaţiei a luat părerile fiecărui inspector şcolar general în parte, privind reducerea de posturi şi măsurile măsuri de optimizare a reţelei şcolare, în vederea utilizării eficiente a resurselor umane, materiale şi financiare pentru încadrarea în numărul maxim de posturi alocat judeţului, pentru anul şcolar 2010-2011, potrivit OUG 114/2009.

Petru Carcalete a declarat că a propus desfiinţarea unor unităţi cu personalitate juridică ce nu se încadrează în lege privind numărul minim de elevi pentru funcţionare. Acestea vor fi arondate unor şcoli coordonatoare şi nu vor mai avea director, contabil, secretar etc.

În judeţ există 12 asemenea şcoli cu personalitate juridică ce au sub 300 de elevi, iar în urma luării măsuri „ar cădea 10 norme”.

O altă propunere făcută de şeful IŞJ Suceava a fost desfiinţarea unităţilor şcolare cu clasele I-IV , respectiv cu clasele V-VII care au foarte puţini elevi şi în localităţi există mijloace de transport pentru ai duce la unităţile de centru. În această situaţie sunt 15 şcoli iar în urma aplicării măsurii ar fi desfiinţate 25 posturi.

„Constituirea de clase de început de ciclu mergând la limita de sus a numărului de elevi” este o altă propunere a inspectorului şcolar general sucevean. Aici 30 de norme ar dispărea din şcolile cu clase de început ce vor avea număr maxim de elevi.

Alte 20 de norme ar fi desfiinţate dacă directorii de şcoli vor preda numărul maxim de ore prevăzut în lege, iar 110 dacă profesorii cu peste 25 ani vechime şi gradul didactic I vor fi obligaţi să predea săptămânal 18 ore în loc de 16.

Dar şi în aceste condiţii judeţul Suceava nu reuşeşte să atingă cifra de 504 norme ce trebuie să dispară, cum cere Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.


Intră acum și în grupul de