Amploarea cazurilor de cancer de col uterin ii ingrijoreaza pe medici


Intră acum și în grupul de

Perioada 24-30 ianuarie este dedicată Săptămânii europene de prevenire a cancerului de col uterin, astfel că medicii ţin să reamintească faptul că ţara noastră ocupă primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de acest tip de cancer şi că cea mai sigură metodă de prevenire este vaccinarea împotriva virusului HPV, răspunzătoare de producerea bolii. Medicul de familie Irina Badrajan, purtător de cuvânt a Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava, a participat recent, la Bucureşti, la o întâlnire organizată de GSK, unul din cei doi mari producători internaţionali ai vaccinului împotriva virusului, la care s-au reunit ginecologi şi medici de familie din toată ţara. Ideea generală desprinsă la reuniune este că situaţia este mai gravă decât pare, că vaccinarea este neapărat necesară, iar lumea încă nu ia în serios acest lucru.

Ambele campanii de vaccinare organizate de Ministerul Sănătăţii, în 2008 şi 2009, la fetiţele aflate la vârsta dinainte de începere a activităţii sexuale, s-au soldat cu eşec, părinţii nefiind de acord să-şi vaccineze copilele de teama anumitor efecte negative. „Programul de screening al cancerului de col uterin nu demarează din cauza lipsei de fonduri, trenează, iar noi atunci trebuie să ne luăm nişte măsuri. Ţara noastră este prima în Europa în ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin, mortalitate care este a doua după cancerul de sân, în general vorbind”, precizează medicul de familie.

Potrivit Irinei Badrajan, acest lucru se datorează nivelului de educaţie pentru sănătate foarte scăzut şi neefectuării screening-urilor periodice, anuale, la 3 ani, la 5 ani, în funcţie de vârstă şi de un anumit context, pentru ca femeia să-şi depisteze la timp leziunea care va duce la cancer.

Virusul Papilloma (HPV), considerat în proporţie de 97% vinovat de apariţia cancerului de col uterin este foarte stabil, spune medicul generalist cu menţiunea că acestuia i se poate face un vaccin. „S-a reiterat şi ideea că cea mai bună perioadă de a face acest vaccin este înainte de debutul vieţii sexuale, dar asta nu înseamnă că celelalte femei nu-şi pot face vaccinul. Acum s-a mărit şi la noi limita de vârstă până la care se face gratuit vaccinarea, se poate face gratuit de la 12 ani până la 24 de ani, prin Programul naţional pentru sănătate.

Vaccinul nu prezintă niciun fel de periculozitate, pentru că este făcut din fragmente obţinute prin inginerie genetică a fracţiunii care produce anticorpii, nu e nici virusul atenuat, sunt fragmente care produc anticorpi. Nu dă niciun fel de reacţii adverse. Asta nu înseamnă că restul femeilor nu se pot vaccina, se pot vaccina până la 40-45 de ani. Culmea a fost altceva, până a fost această includere în program naţional, multe femei s-au vaccinat, cumpărând vaccinul”, a afirmat medicul Irina Badrajan.

Virusul Papilloma se transmite prin raport sexual, dar se poate lua şi prin tegumentele intacte din regiunea ano-genitală şi s-a constatat că şi în sfera ORL. „S-a găsit virusul şi în cornetele nazale, laringe, deci au existat cazuri de cancer în zona ORL dat de virusul Papilloma. Deci se poate lua nu numai prin contact sexual şi atunci necesitatea, utilitatea şi valabilitatea acestei vaccinări este foarte mare. Plus că, deşi vaccinul este de peste 7 an pe piaţă, s-a constatat că nivelul anticorpilor se menţine foarte ridicat, se estimează că vreo 20 de ani ar da imunitate, dar asta se va vedea în timp”, a punctat medicul.

În opinia purtătorului de cuvânt al Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava campania ar trebui promovată pe toate căile.


Intră acum și în grupul de