VIDEO // Trei incendii generate de coșurile de fum defecte au avut loc în decurs de 24 de ore în județul Suceava. ISU Suceava reamintește cum să evităm astfel de incendii


Intră acum și în grupul de

Trei gospodării din diferite localități din județul Suceava au fost afectate de incendii izbucnite de la nivelul coșurilor de evacuare a fumului, necurățate sau neizolate.

Incendiu în comuna Zvoriștea
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, Lt. Alin Găleată, primul incendiu din serie a izbucnit la o casă de locuit din satul Buda, comuna Zvoriștea. Pompierii militari au fost sesizați luni, la ora 17:52, intervenind cu patru autospeciale.

Alin Găleată subliniază faptul că accesul autospecialelor către locul incendiului a fost îngreunat de drumurile din localitate înguste, dar și de autovehiculele parcate neglijent.

Cu toate acestea, la ora 20:20, pompierii au lichidat incendiul ce a cuprins acoperișul casei de locuit și bunuri din interiorul podului (locuință tip „duplex”, cu doi proprietari).

În incendiu au ars acoperișul casei de locuit pe o suprafață de aproximativ 150 mp, obiecte de mobilier, elemente de tâmplărie, materiale textile și alte bunuri.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic, generat de coșul de fum neprotejat necorespunzător față de materialele combustibile, precizează sursa citată, menționând că pompierii au salvat restul construcției, cu bunurile aferente.

Incendiu în comuna Crucea
Chiar în timp ce pompierii se luptau cu focul la Zvoriștea, un alt incendiu a fost anunțat, la ora 18:08, în localitatea Cojoci din comuna Crucea. Pompierii militari și civili, cu patru autospeciale, au lichidat un incendiu izbucnit la o casă de locuit.

Focul a fost stins la ora 20:15, distrugând până atunci acoperișul casei pe o suprafață de 64 mp și obiectele de uz casnic din interior, pereții și tavanul locuinței.

Alin Găleată a relatat că flăcările au izbucnit, cel mai probabil, din cauza jarului provenit din coșul de fum necurățat. De menționat că pompierii au salvat trei anexe gospodărești.

Incendiu în comuna Stulpicani
Ulterior, marți dimineață, un alt incendiu a izbucnit la o casă de locuit din comuna Stulpicani. Potrivit sursei citate, pompierii au lichidat incendiul în aproximativ două ore, însă a ars acoperișul casei pe o suprafață de 50 mp și s-au degradat pereții din lemn, instalația sanitară și altele.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic, generat de coșul de fum neprotejat necorespunzător față de materialele combustibile, a precizat Găleată, care a ținut să menționeze că pompierii au salvat anexele gospodărești și depozitul de lemne pentru foc.

În acest context, pompierii suceveni reamintesc sucevenilor principalele reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor generate de coșurile de fum:

            • Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de persoane specializate şi autorizate;

            • În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;    

            • Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

            • La trecerea prin acoperiş, se lasă o distanţă de cel putin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

• Nu este permis ca burlanele (coșurile) să fie încastrate în elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;

            • Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

            • Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile;

            • Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia.


Intră acum și în grupul de