Criza inchide farmaciile


Intră acum și în grupul de

Potrivit preşedintelui Patronatului farmaciştilor, Ioana Cacoveanu, aproape trei sferturi dintre cele 6.000 de farmacii din România sunt în stare de faliment. Farmaciştii nu mai pot face faţă cheltuielilor curente de întreţinere a unităţilor şi datoriilor către furnizori. Aceştia susţin că o parte din vină pentru această situaţie o are şi statul. Asta pentru că, printr-o hotărâre de guvern, s-a decis ca farmaciile să-şi recupereze banii pentru reţetele gratuite şi compensate onorate, în termen de trei luni, iar pentru cele eliberate în cadrul programelor de sănătate, după 120 de zile.

Mai mult, susţin reprezentanţii farmaciştilor, unele farmacii nu şi-ar mai fi primit banii pentru medicamentele eliberate încă din luna iunie a anului trecut.

Fără posibilitatea de a-şi mai putea achita cheltuielile curente şi datoriile către furnizorii de medicamente, farmaciştii nu au la dispoziţie decât două alternative: fie închid, fie vând afacerile.

Reprezentanţii farmaciştilor se vor întâlni, vineri, cu cei din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a discuta noul contract cadru pentru 2010, dar şi modul în care vor putea fi plătite datoriile.

Şi la nivelul judeţului Suceava, situaţia farmaciilor este din ce în ce mai dificilă din cauză că nu şi-au primit banii de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava pentru medicamentele compensate sau gratuite, eliberate pe bază de reţetă, de aproape şapte luni. După ce li s-a modificat termenul de plată şi au fost alocate credite de angajament în valoare de 22.224.000 lei, care ar fi trebuit să acopere consumul lunii septembrie şi al trimestrului IV al anului 2009, farmaciile nu au primit niciun ban pentru medicamentele pe care le-au eliberat, unele fiind în imposibilitate de a se aproviziona cu noi medicamente.

Farmaciştii suceveni se plâng că nu mai fac faţă furnizorilor şi distribuitorilor care le cer banii pentru medicamente. Situaţia nu este deloc bună, bolnavii urmând a fi cei mai afectaţi dacă farmaciile nu vor primi decontările de la CAS, iar distribuitorii nu îi vor mai aştepta pe farmacişti cu plata medicamentelor.

Chiar dacă unele lanţuri de farmacii nu se confruntă cu lipsuri de medicamente din import deoarece au un rulaj mai mare şi vânzări mai multe, printre acestea numărându-se Sensiblu, Dona, Arsene, şi îşi permit să îşi achiziţioneze medicamentele cu bani cash, altele sunt în imposibilitate de plată şi sunt ameninţate de insolvenţă.

În faţa acestei situaţii reprezentanţii CAS Suceava nu văd o soluţionare mai rapidă şi susţin că aşteaptă viramentele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Suceava.

„Noi am făcut o solicitare în termen la CNAS şi aşteptăm viramentele pentru trimestrul III al anului trecut. Nu ştim când o să primim banii. Sperăm, cât mai repede”, a explicat preşedintele director al CAS Suceava, Cristina Iordăchel.

Potrivit preşedintei Colegiului Farmaciştilor Suceava, Doiniţa Cocriş, această situaţie în care se află farmaciile este mai delicată în cazul celor care lucrează cu băncile. „Din cauză că lucrăm cu bani prin bănci, cu cecuri, bilete de ordin, sunt reguli economice foarte stricte pe care trebuie să le respectăm. Este păcat să se desfiinţeze o reţea atât de mare de farmacii care a fost extinsă în toate comunele din judeţ, şi mă refer la cele aproximativ 200 de farmacii din întreg judeţul. Nu mai există comune în care să nu fie vreo farmacie, în unele sunt chiar şi câte două, cu oameni pregătiţi în domeniu. S-a muncit prea mult. Eu sper să se rezolve în vreun fel”, a spus Doiniţa Cocriş.


Intră acum și în grupul de