Programarea pentru consultatii la medicul de familie, cu doua taisuri


Intră acum și în grupul de

Medicii din cabinetele de asistenţă medicală primară, ambulatoriu de specialitate, inclusiv specialităţile paraclinice şi medicină dentară, precum şi medicii din cabinetele de asistenţă medicală de recuperare au obligaţia, de la 1 aprilie, să acorde servicii medicale pe baza unei programări prealabile. Prin această măsură, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, îşi propune să eficientizeze activitatea de la nivelul asistenţei medicale ambulatorii şi, astfel, să crească calitatea actului medical şi satisfacţia pacientului.

„Vrem să modificăm comportamentul şi mentalitatea furnizorului de servicii medicale în ceea ce priveşte respectul pentru pacient, dar şi percepţia bolnavului faţă de condiţiile în care se realizează actul medical. Prin introducerea acestei măsuri simple de programare a serviciilor medicale va creşte accesibilitatea bolnavilor la asistenţa medicală în ambulatoriu”, crede Cseke Attila.

În conformitate cu noile reglementări, de luna viitoare, pacienţii vor merge la doctor doar după ce şi-au făcut o programare telefonică sau prin alte mijloace, cu cel puţin 24 ore înainte de data dorită. În acest sens, cabinetele medicale trebuie să afişeze la loc vizibil numărul de telefon la care se pot efectua programările.

Medicii de familie suceveni sunt de părere că atât pacienţii cât şi doctorii vor fi mai câştigaţi, prin crearea unor condiţii disciplinate de acordare a asistenţei medicale, dar în aceleaşi timp este privită şi cu o oarecare teamă, în condiţiile în care nu se ştie încă dacă se va modifica sau nu modalitatea de plată.

„Noi considerăm că această prevedere este extrem de utilă calităţii actului medical, atât din punct de vedere al pacientului cât şi al medicului. Şi asta, deoarece medicul îşi va putea permite să aloce pacientului un timp ceva mai mare şi într-o oarecare ordine şi linişte. Totuşi, pentru medicul de familie survin câteva probleme referitoare la modul de plată. Se pare că ponderea cea mai mare o vor avea serviciile medicale, iar în centrul lor se vor afla consultaţiile medicale, care vor fi plătite într-un număr limitat pe zi. Practic, în cele şapte ore de program, medicul de familie nu va primi bani decât pentru 28 de consultaţii efectuate, deoarece se consideră că fiecărui pacient trebuie să i se acorde 15 minute”, a spus Irina Badrajan.

Aceasta a explicat că, dacă vor fi obligaţi să-şi limiteze numărul de consultaţii zilnice, medicii de familie vor câştiga mai puţini bani şi nu vor mai avea cu ce să-şi întreţină cabinetele, iar unii dintre ei, care lucrează în zone mai defavorizate, vor ajunge chiar să dea faliment.

„Un medic cu 1.650 de înscrişi pe liste poate acorda într-o zi şi 60 de consultaţii, dacă rămâne peste program. La ora actuală, suntem plătiţi în procent de 90% după capitaţie şi în procent de 10% după servicii. Dacă acest raport se va modifica va fi tragic. Pe de altă parte, odată cu introducerea coplăţii ar putea să fie şi mai rău, deoarece există două posibilităţi. Fie numărul de consultaţii va depăşi cifra de 28, datorită faptului că pacienţii se vor îndrepta către medicii de familie unde coplata este mai mică, evitând astfel specialistul, fie se va restrânge, tocmai din cauza acestei coplăţi, având în vedere că traversăm o perioadă financiară dificilă”, a menţionat Irina Badrajan.


Intră acum și în grupul de