Ministerul Sanatatii, imun la semnalele privind efectele negative ale introducerii coplatii


Intră acum și în grupul de

Deşi medicii atrag atenţia asupra efectelor negative a introducerii coplăţii, Ministerul Sănătăţii pare a nu auzi. În turnul lor de fildeş, reprezentanţii ministerului sunt indiferenţi la semnalele trase de cei din teritoriu, de cei care cunosc situaţia reală. Proiectul legislativ privind introducerea coplăţii în Sănătate, care a fost definitivat de ministerul de resort ar putea intra în vigoare la 1 iulie 2010.

Medicii de familie suceveni cred că introducerea sistemului de coplată, care presupune plata a cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie, va fi „un adevărat dezastru”, şi nu văd în el decât o nouă încercare de a li se micşora veniturile şi de a se mai face nişte economii la buget.

Medicul Irina Badrajan, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava, a precizat recent că toate categoriile de pacienţi vor plăti suma de cinci lei, unii direct, la medicul de familie, iar alţii, precum copiii sau pensionarii, indirect, prin forurile lor tutelare. Astfel, banii vor fi rambursaţi medicului de familie prin Casa de Asigurări de Sănătate după ce forurile respective au făcut plăţile. „Asta înseamnă că banii vor veni târziu şi vor fi puţini”, a spus Irina Badrajan.

Aceasta a subliniat că noul sistem va fi implementat aproape simultan cu măsura de limitare a numărului de consultaţii zilnice la 28, care, la rândul ei va mai scădea veniturile cabinetelor. Medicii suceveni mai atrag atenţia că majoritatea celor care vin la medic sunt persoanele în vârstă ce nu au bani, care din puţinul venit, abia de au de medicamente, pe lângă celelalte cheltuieli, astfel bolile de care suferă sucevenii se vor înmulţi şi se vor agrava.

Proiectul legislativ privind introducerea coplăţii prevede o contribuţie personală a cetăţenilor, prin tichetele pentru sănătate, de până la 600 de lei pe an.
Coplata va reprezenta contribuţia personală la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor, în momentul utilizării efective a acestora, se arată în proiect.

Mecanismul de coplată va aduce, potrivit reprezentanţilor Ministerului, beneficii printre care creşterea accesului la asistenţa medicală la nivelul adecvat, creşterea eficienţei la nivelul sistemului de sănătate, monitorizarea şi transparenţa cheltuielilor, opţiuni pentru reducerea efortului financiar al contribuabilului şi venituri suplimentare pentru unităţile medicale.

Introdusă ca una dintre principalele clauze ale angajamentului financiar pe care Guvernul l-a încheiat cu FMI şi Banca Mondială, coplata ar urma să genereze în sistem peste 700 de milioane de lei anual, mai spun reprezentanţii ministerului.
Sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist si în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă. Pentru contribuţia personală a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sănătate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia.

Categoriile de persoane pentru care coplata va fi suportată din alte surse (buget de stat), sunt următoarele: persoane fără venituri şi persoanele care fac parte dintr-o familie care au dreptul la ajutor social, pensionari cu venituri sub 700 lei/lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă, şomeri.

Tichetele pentru sănătate vor avea valori accesibile spun reprezentaţii MS, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata tichetelor. Pentru aceste categorii, cuantumul contribuţiilor urmează să fie acoperite din fonduri publice.

Pentru servicii de medicină primară MS precizează că, coplata pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse în capitaţie sau care sunt plătite separat (imunizari etc) va fi de 5 lei , iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei.

Pentru serviciile în ambulatoriu, consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru – 20 lei, consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul în care aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu – 20 lei, serviciile de recuperare în ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, etc, coplata este de 50 lei pe cură, maxim 100 lei pe an (luându-se în calcul în medie 10 zile per cura, 2 cure/an).

La servicii spitaliceşti, coplata pentru spitalizarea pe zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă de 50 de lei.


Intră acum și în grupul de