Numai o parte din sucevenii bolnavi de SIDA au acces la tratament


Intră acum și în grupul de

Asociaţia Anti-SIDA Red Ribbon Suceava a atrage atenţia responsabililor din Sănătate asupra „repetatelor discontinuităţi în asigurarea tratamentului antiretroviral al pacienţilor cu HIV/SIDA”. Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, întreruperea schemei de tratament este foarte periculoasă pentru ei, pentru că virusul este liber să acţioneze, iar pacienţii pot să dezvolte boli oportuniste. „Întreruperea medicaţiei duce la instalarea unei rezistenţe faţă de tratament, care va împiedica pacienţii să-l reia în momentul – imprevizibil – în care statul român va relua fluxul aprovizionării”, a precizat Dorina Vasile, preşedintele asociaţiei.

Situaţia de la Suceava nu este unică, şi alte judeţe precum Timişoara, Mureş, Covasna, Harghita, Braşov, Prahova, Iaşi au anunţat finanţarea necorespunzătoare din cadrul programului naţional de HIV/SIDA.

Coordonatorul programului la nivel judeţean, dr. Corina Stănescu, a informat miercuri, că necesarul lunar pentru tratamentul acestor pacienţi este de 5,9 miliarde lei vechi, iar fondurile alocate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru Programul HIV/SIDA este de aproximativ 40% din necesar. Medicul a informat că din cei 147 de pacienţi aflaţi în tratament, 70 au primit schema completă de tratament în luna ianuarie, 92 în februarie, numărul lor scăzând vertiginos în lunile următoare: 20 în martie şi 36 în aprilie.

„E un program făcut varză. Dacă pacientul nu-şi ia tratamentul la timp sau complet costă foarte mult reevaluarea lui, pentru a vedea care este situaţia, dacă virusul n-a făcut rezistenţă la tratament şi pentru a stabili o altă schemă. Cheltuielile cu reevaluarea se ridică la 100-600 de euro, iar schimbarea schemei va fi şi mai costisitoare. Situaţia e generală în toată ţara”, a declarat dr. Corina Stănescu. Aceasta a mai precizat că, din fericire, „nu au apărut efecte negative” la aceşti pacienţi, din cauza lipsei unui tratament corespunzător, şi că de multe, ori, pentru cei cu probleme care se internează în Spitalul Judeţean se fac eforturi deosebite pentru a se asigura tratamentul, folosind şi „resursele” unităţii.

Preşedintele- director general al CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel, a informat, tot miercuri, că bugetul alocat pentru acest program este ceva mai mare ca anul trecut şi că oricum „costurile pe pacient nu pot depăşi costul maxim alocat prin ordin”. „În 2009, bugetul iniţial pentru programul HIV/SIDA a fost de 2.660540 lei, iar cel final de 3.259.545 lei, iar în 2010 bugetul iniţial este de 2.798.000. Până acum avem buget mai mare ca bugetul iniţial din 2009, înainte de rectificativ. Pentru ianuarie şi februarie am plătit săptămâna trecută, cu întârziere, e drept, dar şi facturile pentru ianuarie şi februarie au fost depuse abia în martie”, a spus Cristina Iordăchel.

Pe de altă parte, dr. Iordăchel a precizat că, potrivit situaţiei prezentate de spital, la 30 aprilie, pentru programul HIV/SIDA erau în stoc medicamente în valoare de 2,4 miliarde lei vechi, din care stocul la un singur medicament era de un miliard lei vechi. „Problema foarte mare e la achiziţii, spitalul are achiziţii de 2 miliarde numai la două medicamente. Suntem prea săraci să ne permitem să menţinem stocuri aşa de mari numai pentru două medicamente. Dacă nu se va încerca o echilibrare strictă a stocurilor, nu pot ajunge banii. Noi considerăm că achiziţiile nu s-au făcut proporţional sau nu s-au găsit medicamentele pe piaţă. Banii trebuiau chibzuiţi şi cheltuiţi proporţional”, a declarat preşedintele- director general CAS Suceava.

Cristina Iordăchel a spus că spitalul are posibilitatea legală de a face achiziţii pe mai multe luni, bazându-se pe suma alocată pentru tot anul, dar răspunsul dr. Corina Stănescu a fost că directorul economic al spitalului nu a considerat că e legal să se procedeze astfel.

Adjunctul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Marinela Grădinaru, a menţionat că instituţia a „semnalat problemele ministerului, chiar el ne-a solicitat situaţia pe toate programele de sănătate”. În judeţul Suceava există 167 de persoane cu HIV/SIDA luate în evidenţă.

Conform Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA, costul lunar pentru un pacient infectat cu HIV este cuprins între 500 şi 2000 de lei.


Intră acum și în grupul de