Banii pentru concediile medicale saracesc bugetul pentru medicamente (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Decontarea concediilor medicale se face din aceleaşi sume din care se face şi decontarea medicamentelor şi a serviciilor”, a explicat6 şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Alexandru Lăzăreanu, menţionând că acesta este motivul pentru care s-au luat măsuri împotriva creşterii nejustificate a numărului de zile de concediu medical.

„Să fie foarte clar, nu sunt împotrivă a se da concedii medicale celor bolnavi, însă sunt situaţii când iau concedii medicale şi respectivii sunt la mare sau în străinătate. Aceste lucruri, din acest moment, se verifică, a apărut legislaţie specifică care spune că un reprezentant al CAS şi al Poliţiei vor verifica dacă omul respectiv este bolnav. În alte ţări, medicul de la Casă, ce merge în control şi vede că persoana respectivă şi-a revenit poate să scurteze durata concediului. Nu cred că se va ajunge la aşa ceva la noi, dar se va verifica dacă persoana este bolnavă”, a declarat Alexandru Lăzăreanu.

Şeful DSP a precizat că, potrivit informaţiilor ministerului, sumele cheltuite pentru plata concediilor medicale au crescut în progresie geometrică. „Sunt extraordinar de mari sumele şi atunci ne mirăm de ce nu sunt bani pentru medicamente şi pentru plata serviciilor medicale din spitale şi din ambulatoriu”, a afirmat şeful DSP Suceava.

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, numărul certificatelor de concedii medicale acordate în anul 2009 a fost de 79.578, dintre care 80% pentru boală şi 20% pentru sarcină şi lehuzie, comparativ cu anul 2008, în care au fost acordate 55.870 certificate de concedii medicale. De asemenea, s-au acordat în 2009 peste 500.000 zile de concediu medical, plătite din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, faţă de 397.049 zile de concediu în 2008.

Din 15 mai a intrat în vigoare noua legislaţie cu privire la eliberarea concediilor medicale, care prevede controale cu Poliţia la domiciliul bolnavilor aflaţi în concediu medical şi sancţiuni de la 5000 de lei la 10.000 pentru medicii prescriptori care nu respectă legea în acordarea certificatelor de concediu medical.

Potrivit noilor reglementări, medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, iar durata cumulată a concediilor medicale acordate de acesta nu poate depăşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, socotită de la prima zi de îmbolnăvire.

Prelungirea se face numai de către medicul curant din ambulatoriu sau din spital, în caz de internare, în etape succesive de maxim 30 de zile calendaristice, până la 80 de zile calendaristice în cursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.


Intră acum și în grupul de