Deficitul de clor din apa potabila a fost remediat


Intră acum și în grupul de

După ce o serie de investigaţii preliminarii au arătat că apa care curge la robinetele sucevenilor nu e corespunzătoare din punct de vedere chimic, fiind insuficient clorinată, situaţia a fost remediată. Calitatea apei potabile distribuite populaţiei a intrat în atenţia DSP Suceava după ce Departamentul de Supraveghere al instituţiei a avertizat că 30% din probele recoltate periodic, într-un interval mai mare de timp, la staţiile de pompe de la Berchişeşti, Vereşti, Salcea şi la uzina Mihoveni, nu se mai încadrează în valorile normale.

Prezentarea în mass-media a situaţiei dar şi măsurile impuse după controale arată că în ultimele probe prelevate de inspectorii sanitari apa este bună, concentraţia de clor fiind mare, cu excepţia celei furnizate de staţia de pompe de la Vereşti, unde se bănuieşte că ar fi o problemă tehnică la instalaţia de dezinfectare.

„Sistemul de clorinare este şi unul tampon, de siguranţă pentru eventualele deficienţe care ar putea apare pe conducta de distribuţie. În mod normal, apa se furnizează permanent şi la o anumită presiune, însă uneori există şi momente de pauză când presiunea din conducte scade, iar apa poate să absoarbă impurităţile din sol. Dacă apa nu are clor rezidual liber se poate contamina, iar la capăt de reţea nu mai există garanţia că apa este corespunzătoare. La Vereşti, în ciuda problemelor legate de dezinfecţie, apa este bună fiindcă este şi o apă de adâncime”, a explicat directorul adjunct al DSP Suceava, doctorul Ludovic Abiţei.

Potrivit acestuia, în apă, este permisă prezenţa unor anumite microorganisme şi într-o anumită cantitate, dar nu ar fi admis să se găsească enterobactericee, cum ar fi streptococul fecal sau E. Cohli.

În ceea ce privesc neregulile legate de clorinare de la staţia din Vereşti, adjunctul DSP Suceava a subliniat că vor fi comunicate primăriei din localitate, iar în cazul în care în termen de două săptămâni de la avizare nu se vor lua măsuri de remediere a deficienţelor, DSP va aplica amenzile prevăzute de lege.

Sancţiunile pe care le riscă cei responsabili de calitatea apei potabile variază între 1.000 şi 4.000 de lei. Apa potabilă insuficient tratată prezintă riscul de contaminare cu diferiţi agenţi patogeni, responsabili de apariţia unor boli foarte grave, inclusiv hepatită.


Intră acum și în grupul de