DSP supravegheaza zonele inundate din judet


Intră acum și în grupul de

În localitatea suceveană Boroaia, grav afectată de inundaţiile din ultimele zile, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a luat măsuri speciale. Potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, Marinela Grădinaru, mai multe persoane au fost luate în evidenţă pentru a fi supravegheate din punct de vedere epidemiologic. Este vorba despre 18 adulţi şi doi copii, ce au fost deja vaccinaţi împotriva bolilor infecţioase, respectiv antihepatită A – copiii şi antitetanos – adulţii.

Totodată, pentru prevenirea îmbolnăvirilor în colectivitate, au fost distribuite substanţe pentru dezinfectarea fântânilor şi a latrinelor, dar şi materiale informative cu măsurile de prevenţie necesare.

Potrivit datelor DSP Suceava, la Boroaia, ploile au inundat şapte case şi tot atâtea anexe gospodăreşti, latrine şi fântâni.

Pe de altă parte şi Ministerul Sănătăţii a atras atenţia reprezentanţilor direcţiilor de sănătate publică să pună în aplicare acţiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţii.

Astfel, pentru a preîntâmpina apariţia de epidemii, DSP-urilor li s-a cerut să asigure, în principal, supravegherea populaţiei din punct de vedere epidemiologic şi monitorizarea calităţii apei potabile în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor.

„Acolo unde va fi cazul, se va asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru toate persoanele aflate în dificultate şi se vor verifica stocurile de medicamente, materiale necesare, dezinfectanţi, vaccinuri pentru acordarea asistenţei medicale pentru prevenirea îmbolnăvirilor. De asemenea, va fi asigurat transportul gravidelor, a persoanelor în vârstă cu boli cronice, dializaţilor şi copiilor care au nevoie de servicii medicale. Acolo unde este necesar, reprezentanţii DSP-urilor vor înregistra populaţia afectată pentru a declanşa campanii de vaccinare împotriva hepatitei A şi a tetanosului”, se arată într-o adresă transmisă de ministerul de resort.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a făcut un apel către medicii de familie pentru a asigura asistenţa medicală în permanenţă şi a monitoriza starea de sănătate a populaţiei din zonele afectate.

În vederea prevenirii îmbolnăvirilor, populaţiei i s-a recomandat să ţină cont de următoarele măsuri de prevenţie: să se consume apă îmbuteliată, să nu se bea apă direct din fântâni sau de la robinet, să se utilizeze pentru prepararea alimentelor doar apă fiartă şi răcită în prealabil, să se consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic, să nu se atingă animalele moarte şi să se avertizeze autorităţile în vederea evacuării acestora, să se evite expunerea prelungită la frig sau umezeală, să se păstreze alimentele în condiţii igienice, să se respecte regulile de igienă individuală.

La apariţia primelor semne de boală, populaţia a fost sfătuită să se prezinte la cel mai apropiat medic sau spital.


Intră acum și în grupul de