Spitalele din „orasele rurale” risca sa dispara


Intră acum și în grupul de

Descentralizarea sistemului sanitar ar putea avea drept efect dispariţia unor spitale, în special din comunele devenite peste noapte “oraşe”, spun medicii. Într-o asemenea situaţie s-ar putea afla Spitalul Solca, dar şi secţia de boli profesionale din cadrul Spitalului Gura Hmorului. Situaţia nu va fi foarte bună nici în cazul spitalelor administrate de Ministerul Sănătăţii. Unităţile sanitare nu vor beneficia de bugete mai mari, iar calitatea serviciilor medicale nu se va îmbunătăţi.

„S-ar putea să asistăm la dispariţia a numeroase spitale, pentru că autorităţile locale ar putea să se gândească la faptul că este mai ieftin să-şi cumpere o ambulanţă şi să angajeze un număr limitat de personal medical, cu ajutorul cărora să-i trimită pe bolnavi la centrele universitare sau către spitalele reşedinţă de judeţ. Din punct de vedere al considerentelor economice s-ar putea să fie mai bine, dar acei oameni din zonă nu vor avea unde să se ducă şi va fi super aglomerare în spitalele care vor rămâne”, a declarat, dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Sf. Ioan din Iaşi, unitate în care ajung şi foarte mulţi suceveni.

În plus, mai spune medicul, în acest moment suntem pe ultimele locuri din Europa în ce priveşte gradul de satisfacţie al pacientului, iar acest lucru ţine de accesibilitatea serviciilor medicale.

De aceeaşi părere este şi şeful Colegiului Medicilor din România. „Sunt zone în care spitalele s-ar putea să moară, în urma transferării lor la autorităţile publice locale, deoarece consiliile judeţene nu vor avea posibilitatea să susţină aceste unităţi sanitare din punct de vedere financiar. Să nu uităm că sunt primării care nu au bani pentru iluminatul public şi, atunci, de unde să aibă să investească în spitale, unde e nevoie de aparatură de calitate”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

„Descentralizarea nu este rea, dar nu cred că este cel mai bun moment acum, având în vedere vremurile acestea critice. Suntem la cel mai mic buget al Ministerului Sănătăţii din ultimii 20 de ani, respectiv sub 3,2% din PIB. În plus, autorităţile locale şi primarii au deja alte probleme de rezolvat – vor dori să se ocupe de refacerea drumurilor, asfaltarea străzilor, amenajarea parcărilor şi nu ştiu dacă vor putea să intervină real în această descentralizare. În plus, există şi rezistenţă vizavi de preluarea acestor spitale în mai multe judeţe din ţară”, precizează medicul Ciuhodaru.

Acesta mai spune că nu vor rămâne mai multe fonduri pentru că s-au redus salariile personalului medical cu 25%, dar este vorba şi de o gestionare slabă a fondurilor în sistem, pentru că se duc bani pe telemedicină, manuale pentru paramedici şi mai sunt unităţi plătite doar pentru că există, şi nu pentru ceea ce fac.


Intră acum și în grupul de