La iarna, se scumpeste gigacaloria produsa de Termica SA Suceava


Intră acum și în grupul de

Actuala centrală electro-termică a Termica SA va mai încălzi locuinţele sucevenilor doar în această iarnă, a anunţat miercuri primarul Sucevei Ion Lungu, arătând că urmează să fie înfiinţată o nouă societate de termoficare care să administreze o centrală termică nouă, dimensionată la cerinţele actuale ale pieţei.

Edilul-şef al municipiului reşedinţă de judeţ a spus într-o conferinţă de presă că municipalitatea suceveană va asigura furnizarea de căldură şi apă caldă în această iarnă şi că speră ca şi calea ferată în zona Dorneşti să fie reparată astfel încât cărbunele necesar centralei electro-termice a Termica SA să fie adus din Ucraina pe calea ferată şi să nu fie nevoie să se găsească alte soluţii pentru aprovizionarea cu cărbune întrucât acestea vor implica şi costuri suplimentare.

Primarul a mai declarat că preţul gigacaloriei nu va creşte cu mult şi că ar urma să fie aprobată o creştere a acestuia cu 10-15 la sută.

În prezent preţul gigacaloriei plătit de populaţie în municipiul Suceava este de 178 de lei, iar datoriile populaţiei la societatea de termoficare sunt de aproximativ 11 milioane de lei, din care opt milioane de lei datorii nete, restul fiind penalităţi de întârziere.

Societatea de termoficare Termica Suceava a început procedurile privind atragerea de investiţii private în vederea realizării unei centrale termice de cogenerare, precum şi pentru retehnologizarea CET cărbune, angajând casa de avocatură Boştină şi Asociaţii pentru furnizarea serviciilor de consultanţă.

Centrala de cogenerare va asigura necesarul de energie termică din municipiul Suceava.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, declara că intenţionează să înceapă construcţia unei noi centrale termice în municipiu, dimensionată corespunzător, în condiţiile în care actuala centrală electro-termică este mult prea mare şi nu are piaţă pentru producţia realizată. El a arătat că împreună cu conducerea companiei Termica şi Consiliul Local caută o soluţie pentru asigurarea încălzirii în municipiu la costuri acceptabile, în condiţiile în care intenţia de a privatiza societatea de termoficare, Termica SA, a fost un eşec după ce la cele două licitaţii organizate nu s-a înscris nici o firmă, una din cauze fiind şi efectul crizei economice.

Primarul a precizat că, deşi deţine o centrală electro-termică modernă, societatea de termoficare nu are piaţă pentru producţia realizată. El arăta că pentru o asemenea investiţie municipalitatea intenţionează să realizeze un parteneriat cu o firmă privată care să preia în concesiune distribuţia agentului termic.

Potrivit viceprimarului Sucevei, Lucian Harşovschi, în municipiu mai sunt doar 24.372 de apartamente branşate la sistemul centralizat de termoficare în timp ce 10.156 apartamente au sistem propriu de încălzire.


Intră acum și în grupul de