Suceava are nevoie de medici


Intră acum și în grupul de

În judeţul Suceava îşi desfăşoară activitatea 935 de medici de diferite specialităţi, 291 medici de familie, 251 medici dentişti, 245 de farmacii şi puncte farmaceutice cu 269 farmacişti. „La prima vedere par suficienţi. Numai că, distribuţia nu este uniformă, sunt teritorii neacoperite cu toate specialităţile sau chiar avem specialităţi deficitare. Avem momente de suspendare a activităţii unor sectoare de activitate, când un medic, mai ales din specialitatea A.T.I., în teritoriu, este indisponibil din diverse cauze- concediu, boală. De asemenea ducem lipsă de medici urgentişti, ambulanţa nu de puţine ori fiind nevoită să se prezinte la solicitare fără medic, acestea fiind doar câteva exemple din situaţiile întâlnite”, precizează dr. Ludovic Abiţei, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava.

Spitalele din judeţul Suceava aveau nevoie de 9 medici rezidenţi, pentru specializări precum anestezie-terapie-intensivă (ATI), medicină de urgenţă, cardiologie, neurologie şi psihiatrie dar, în urma concursului din luna noiembrie s-au ocupat doar 4.

Nici medici şi asistenţi nu avem suficienţi. Ministerul Sănătăţii a solicitat în această toamnă DSP Suceava o listă cu posturile ce trebuiesc urgent deblocate, pentru a fi scoase la concurs. Este vorba despre 17 posturi de medici, 16 de asistenţi, 1 de farmacist, 1 post de personal auxiliar sanitar.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, lista cuprinde posturile pentru care sunt solicitări, pentru a se evita situaţia anilor din urmă când se scoteau câte 30 de posturi de medici în judeţ şi se ocupau doar două.

Autorităţile încearcă să împiedice plecarea medicilor din sistemul sanitar românesc. Astfel, cadrele medicale care lucrează în unităţi unde personalul este insuficient vor fi stimulate să-şi păstreze posturile.

Prin noile reglementări cadrele medicale vor primi stimulente în natură, ca de exemplu locuinţe de serviciu, sau bani. Aceste fonduri trebuie să ajungă în spitalele în care există deficit de personal.

Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Local vor încheia contracte civile cu personalul medical care prevăd anumite drepturi şi obligaţii. Printre acestea cea mai importantă este obligaţia cadrelor medicale de a rămâne pe o perioada de minim 5 ani în acea unitate sanitară cu deficit de personal.

Aceeaşi măsură va fi aplicată şi în cazul zonelor neacoperite cu medici de familie sau cu personal sanitar, ori cu unităţi farmaceutice, pentru asigurarea serviciilor medicale şi farmaceutice. Şi în acest caz, consiliile locale şi Ministerul Sănătăţii încheie cu medicii, personalul sanitar, un contract civil privind drepturile şi obligaţiile părţilor, cu o clauză de fidelitate în sarcina acestora, pentru o perioada de cel puţin 5 ani.

Pe de altă parte, datele înregistrate de Colegiul Judeţean al Medicilor Suceava arată că în 2010, zece medici suceveni şi-au părăsit locurile de muncă în favoarea altora mai atractive, în străinătate, iar alţi 25 se pregătesc să-şi facă bagajele pentru Europa, în schimb 18 medici din Israel, Liban, Palestina, Moldova şi Ucraina au venit la Suceava pentru a studia condiţiile de aici, în eventualitatea că ar putea lucra în branşă.


Intră acum și în grupul de